Φυσικό αέριο: Η Κομισιόν καταθέτει νομοθετική πρόταση για προσωρινό πλαφόν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με επιστολή τους προς τα κράτη μέλη της ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν και η Τσεχική Προεδρία διαβεβαιώνουν ότι θα καταθέσουν νομοθετική πρόταση για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στο φυσικό αέριο πριν την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

«Η Επιτροπή θα καταθέσει εγκαίρως ένα λεπτομερές σχέδιο πρότασης για έναν διορθωτικό μηχανισμό («προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»), το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τις προϋποθέσεις και διασφαλίσεις που έχουν ζητήσει τα κράτη μέλη, ώστε αυτό να συζητηθεί στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Παράλληλα, στην επιστολή επισημαίνεται πως η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη για τον επερχόμενο χειμώνα. Ωστόσο, τονίζεται πως «το επόμενο έτος, οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σφιχτές» γι΄αυτό και η Κομισιόν θα πρέπει να είναι έτοιμη «να υποβάλει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αξιολόγηση πιθανού κενού στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Η βασική μας πρόκληση, επομένως, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αρκετό αέριο διαθέσιμο πριν από τον χειμώνα 2023/24».

Η επιστολή καταλήγει πως «η Επιτροπή ακούει επίσης την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιταχύνει τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως για να μειώσει τον αντίκτυπο του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Μια νομοθετική πρόταση που προγραμματίζεται για τις αρχές του επόμενου έτους».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.