Αιτωλοακαρνανία: Βρέθηκε και τέταρτο νεκρό άγριο άλογο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ακόμη ένα νεκρό άγριο άλογο εντοπίστηκε σήμερα στην περιοχή Ασπροκκλησιά στον κάμπο της Λεπενούς, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών αλόγων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα τέσσερα.

Στην περιοχή, μετά την γνωστοποίηση της μαζικής δολοφονίας των αλόγων έσπευσαν και αστυνομικές δυνάμεις για την ανεύρεση των δραστών. Την σχετική έρευνα έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου. Κτηνίατρος που εξέτασε τα νεκρά ζώα διαπίστωσε πως τα άλογα είναι νεκρά σχεδόν είκοσι ημέρες και πως είναι δύσκολο να καθοριστεί η αιτία θανάτου.

Απαιτείται πάντως «σάρωμα» της ευρύτερης περιοχής, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα νεκρά ζώα, ή να συλλεγούν περισσότερα στοιχεία όπως κάλυκες κλπ.

Αγρότες της περιοχής κάνουν λόγο για μια μεγάλη αγέλη αγρίων αλόγων που μπήκε στο στόχαστρο αγνώστων που όπως φαίνεται άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως προς αυτά. Θεωρούν μάλιστα πως ο αριθμός των νεκρών ή τραυματισμένων ζώων είναι ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερος.

Στο βουνό του Πεταλά, απ’όπου προέρχονται τα άλογα, υπάρχει ένας απο τους μεγαλύτερους πληθυσμούς αγρίων αλόγων στην Ευρώπη, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά δράση ή ενέργεια για την προστασία τους, μέσω κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος για παράδειγμα, ώστε να γίνει καταγραφή τους, να μελετηθούν οι συμπεριφορές τους, οι ανάγκες τους σε τροφή και νερό, η αναπαραγωγή τους κλπ μέσω της δημιουργίας πάρκου άγριας ζωής για παράδειγμα.
Στην ίδια περιοχή όμως, υπάρχει ο ΧΥΤΑ του δήμου Αγρινίου, καθώς και τεράστιες ανεμογεννήτριες που έχουν εγκταστασθεί στην κορυφογραμμή του βουνού…

Μια προσπάθεια διάσωσης-ανάδειξης των αγρίων αλόγων, έχει ξεκινήσει απο το 2021 στην Ξάνθη, που λαμβάνει υπόψιν και τον ανθρώπινο παράγοντα: τις επιπτώσεις δηλαδή της παρουσίας των αγρίων αλόγων στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, στις καλλιέργειες , ακόμη και στην οδική ασφάλεια.

https://www.agriniopress.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.