Πέτσας: Το «ισπανικό» κυβερνητικό σχέδιο για τους δανειολήπτες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το κυβερνητικό σχέδιο για τους δανειολήπτες στη βάση του ισπανικού μοντέλου, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Το μοντέλο αφορά:

  • Επιμήκυνση δανείου
  • Μείωση δόσης κατά 40%-50%
  • Πάγωμα επιτοκίου
  • Ρύθμιση 5ετιας
  • Ετήσιο εισόδημα 25.000 (2.000 ευρώ το μήνα)

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών και πρότεινε – όπως υπάρχει πίεση για αποπληρωμή στους δανειολήπτες – να υπάρχει «πίεση» και στα funds που έχουν στην κατοχή τους τα κόκκινα δάνεια, να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με γενναίες ρυθμίσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων και αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα δάνεια που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο, τόνισε ας περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης της κυβέρνησης με τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε τόνισε ότι, είναι προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Εκτίμησε επίσης ότι ότι θα υπάρξει περιθώριο στήριξης των πολιτών και σημείωσε ότι όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, κάθε ευρώ που περισσεύει θα δοθεί στην κοινωνία.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι φέτος για πρώτη φορά οι άμεσες ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν τα έξι δισ. ευρώ και αυτό αποτελεί την πιο ευχάριστη έκπληξη της οικονομίας.

Οι συναντήσεις με τους τραπεζίτες

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών, κατά την  οποία επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση νέων μέτρων από τις αρχές του 2023 για την υποστήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Παράλληλα ζητήθηκε από τις τράπεζες να παρέμβουν και οι ίδιες στα επιτόκια και στις προμήθειες που χρεώνουν για την ελάφρυνση του βάρους των πελατών τους στην τρέχουσα δύσκολη, λόγω της ανόδου στο κόστος δανεισμού και της ακρίβειας, συγκυρία.

Μάλιστα, ο υπουργός επικαλέστηκε την υψηλή κερδοφορία των συστημικών ομίλων, για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι τράπεζες έχουν περιθώρια μειώσεων στα επιτόκια των υφιστάμενων χορηγήσεων.

in.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.