«Κιβωτός του Κόσμου»: Νέες μαρτυρίες για τη δομή της Καλαμάτας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νέες πληροφορίες και μαρτυρίες για τα όσα συνέβαιναν στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των αρμόδιων Αρχών μετά τις καταγγελίες περί ασέλγειας και κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος ανηλίκων.

Η δομή της Καλαμάτας, που άνοιξε τις πόρτες της τον Αύγουστο του 2020, φαίνεται να κατέχει κεντρικό ρόλο στις καταθέσεις του 18χρονου, που πρώτος άνοιξε τον «χορό» των καταγγελιών. Σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ Καλαμάτας φιλοξενούνται οι περιγραφές ανθρώπων που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της δομής στην Καλαμάτα και οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.  Οι ίδιοι δηλώνουν πρόθυμοι, εφόσον κληθούν, να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές όλα όσα γνωρίζουν και έχουν πέσει στην αντίληψη τους, τα 2,5 περίπου χρόνια της λειτουργία της δομής στην περιοχή.

Τα όσα μεταφέρουν προκαλούν ερωτήματα και συνθέτουν σε αρκετές περιπτώσεις το «παζλ» των καταγγελιών για πρόσωπα πολύ υψηλά ιστάμενα στη δομή της ΜΚΟ.

«Ο φόβος για τον π. Αντώνιο» και οι συχνές μετακινήσεις παιδιών

Το πρώτο πράγμα για το οποίο μίλησαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν ο «φόβος» που υπήρχε γύρω από τον ιδρυτή της ΜΚΟ και ο απόμακρος χαρακτήρας του από τους εργαζομένους της δομής, με την πλειονότητα των οποίων δεν είχε καμία επαφή. Μάλιστα, όσοι μίλησαν μετέφεραν μια ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση για τον ίδιο από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισαν. Σε ερώτηση αν τους προβλημάτισε αυτό και πώς ένας άνθρωπος της εκκλησίας είχε αυτή την συμπεριφορά μετέφεραν την εικόνα ενός «νάρκισσου» και ιδιαίτερα περίεργου ανθρώπου, που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του «οικείου» περιβάλλοντος του, που είχαν σημαντικό «ρόλο» σε όλες τις δομές και όχι μόνο σε αυτή της Καλαμάτας.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από όσα εκμυστηρεύτηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, είναι οι συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς οι περισσότεροι απ’ τους εργαζομένους να έχουν λόγο σε αυτές τις μετακινήσεις ή να γνωρίζουν την αιτία. Για παράδειγμα καλούσε ο πάτερ στο τηλέφωνο της δομής και ζητούσε σε μισή με μια ώρα, να ετοιμάσουν ένα παιδί (ή και περισσότερα) να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ. Εκεί ο τρόφιμος της δομής μπορεί να έμενε για δύο ημέρες μέχρι και ένα μήνα ή μπορεί ακόμα να βρισκόταν και σε άλλες δομές της Κιβωτού ανά τη χώρα. Σε ερώτηση γιατί συνέβαινε αυτό, απάντησαν ότι είχαν άγνοια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα και μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία το χρονικό διάστημα που ο πάτερ τα είχε καλέσει στην Αθήνα ή είχαν προσωρινά μεταφερθεί σε άλλες δομές. Επίσης, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή, υπήρχαν και κάποιου είδους διακρίσεις. Παραδείγματος χάριν, άλλος είχε πολύ ακριβό κινητό και ακριβά ρούχα και άλλος ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του.

Η αποχώρηση των μεγαλύτερων παιδιών της δομής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ιδιαίτερα κομβικό σημείο στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης φαίνεται και το χρονικό διάστημα, όπου από την Καλαμάτα αποχώρησαν «δια παντός» τα μεγαλύτερα παιδιά της δομής καθώς την ίδια χρονική περίοδο φέρονται να συνέβησαν και αρκετά γεγονότα τα οποία καταγγέλλει ο 18χρονος, όπως αυτά έχουν παρουσιαστεί. Πρόκειται για την περίοδο στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όταν αποχωρούν ξαφνικά από τη δομή τρία παιδιά αρχικά και μετά από λίγες μέρες ακολούθησαν άλλοι δυο. Όλα τα παιδιά άνω των 13 ετών. Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί στους περισσοτέρους ανθρώπους γύρω από τη δομή ενώ η «φημολογία» στα ενδότερα της Κιβωτού ανέφερε ότι τιμωρήθηκαν γιατί τους βρήκαν «κουπόνια με στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ».

Σημειώνεται ότι για το ένα παιδί που αποχώρησε υπήρξε και αναφορά από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, λίγο χρονικό διάστημα αργότερα, στην εισαγγελία πρωτοδικών γιατί δεν ξαναεμφανίστηκε στο σχολείο του, έμεινε στην τάξη από απουσίες (ενώ μέχρι τότε ήταν ένα παιδί που πήγαινε στο σχολείο) και καθώς ήταν κάτω των 15 ετών που η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Λίγο αργότερα, από αυτή την ξαφνική αποχώρηση των παιδιών, κάποια λίγο μικρότερα παιδιά, κλήθηκαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο από τον πάτερ, και στην επιστροφή τους αναπτύχθηκε «φημολογία» μέσα στη δομή για κακομεταχείριση όσων είχαν φύγει τις προηγούμενες μέρες από την Καλαμάτα. Τότε δε, δημιουργήθηκε και ένας «τρόμος» στα παραμένοντα παιδιά στη δομή γύρω από την Αθήνα.

Οι άνθρωποι που μίλησαν στην ΕΡΤ Καλαμάτας έδωσαν μια «άρρωστη» εικόνα γύρω από τη λειτουργία της δομής. Μίλησαν για εργασίες που έκαναν ακόμα και τα μικρότερα παιδιά κάποιες σκληρές στον κήπο, για παιδιά που γυρνούσαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα, και «δώρα» που έφερναν γονείς και η δομή τα κράταγε για να τα δώσει ο πάτερ στα παιδιά, και αρκετά άλλα.

Σε ερώτηση εάν ένιωσαν κάποια στιγμή την ανάγκη να μιλήσουν για όλα αυτά, και γιατί δε το είχαν κάνει, κάποιοι τόνισαν ότι το είχαν κάνει σε αρμόδιους μέσα στη δομή για διάφορα ζητήματα εν ευθέτω χρόνο και ουδέποτε εισακούστηκαν.

Περιγράφοντας την λειτουργία της δομής, έκαναν λόγο για μια «κουστωδία» με ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του πάτερ και «σκλάβους», τα παιδιά της δομής και την πλειονότητα των εργαζομένων που δεν ανήκαν στο «στενό» πυρήνα, ενώ ήταν και «αναλώσιμοι», καθώς άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.