Καλπάζουν γρίπη και λοιμώξεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των ειδικών για έντονη δραστηριότητα γρίπης φέτος το χειμώνα. Τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) περιλαμβάνουν την Ελλάδα στις έξι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες καταγράφεται θετικότητα στα τεστ γρίπης άνω του 10%.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιοί της γρίπης έχουν «εγκατασταθεί» σε Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Επιπλέον, η Γερμανία, το Καζακστάν, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Σκωτία είναι οι χώρες που αναφέρουν εκτεταμένη δραστηριότητα εποχικής γρίπης. Κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη είναι το Α (Η3Ν2), ενώ το ποσοστό των δειγμάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας από ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα «γριπώδους συνδρομής» και είναι θετικά σε ιό της γρίπης παρέμεινε στο 12% για την εβδομάδα 14 έως 20 Νοεμβρίου.

Πολλά ελληνικά σπίτια, ειδικά αυτά με μικρά παιδιά στα σχολεία, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τη γρίπη, αλλά και πολλές άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Για «κοκτέιλ» γρίπης και κορονοϊού τα Χριστούγεννα έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, που συνέστησε εμβολιασμό και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ανέφερε πως «κάθε σπίτι έχει πλέον κι έναν άρρωστο ή από γρίπη ή από Covid ή από άλλες ιώσεις». Συμπλήρωσε δε ότι «τα παιδιά τη γλίτωσαν δύο χρόνια με τις μάσκες που φορούσαν στο σχολείο». Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συνέστησε στους πολίτες να έχουν πάντοτε μαζί τους μάσκα όταν πρόκειται να επισκεφτούν χώρους με πολύ κόσμο, ενώ για τον εμβολιασμό τόνισε ότι τα άτομα από 60 ετών και πάνω πρέπει να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό και αυτή την εβδομάδα να πραγματοποιήσουν οπωσδήποτε και το αντιγριπικό εμβόλιο, «γιατί Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα υπάρχει έξαρση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 2.203.426 αντιγριπικά εμβόλια, ενώ συνολικά έχουν συνταγογραφηθεί 2.460.453. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα άτομα άνω των 60 ετών, έχουν πραγματοποιηθεί 1.465.826 αντιγριπικά εμβόλια, ενώ έχουν εμβολιαστεί 359.914 άτομα που φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα. Παράλληλα, κατά των ιών της γρίπης έχουν εμβολιαστεί 229.192 ενήλικες με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.