Τι θα εισπράξουν και τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά έως το τέλος της χρονιάς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σαράντα ημέρες έχουν απομείνει για το κλείσιμο της χρονιάς και πλέον βγαίνουν τα… μολύβια για τις τελευταίες οικονομικές συναλλαγές της χρονιάς, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών.

Για τα νοικοκυριά υπάρχουν μπροστά επιδόματα και αυξήσεις που προσεγγίζουν το 1 δις. ευρώ. Υπάρχουν όμως και πληρωμές φόρων που ξεπερνούν τα δύο δισεκ. ευρώ. Στο σκέλος των επιδομάτων κυριαρχεί η επιταγή της ακρίβειας και το επίδομα θέρμανσης αλλά και το όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που θα φανεί για πρώτη φορά με τον μισθό του δημοσίου υπαλλήλου ή την σύνταξη του Ιανουαρίου που θα καταβληθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

Και τα τρία αυτά «δώρα» θα φανούν στην τσέπη πριν από τα Χριστούγεννα. Από την άλλη, στο σκέλος των υποχρεώσεων υπάρχουν τα τέλη κυκλοφορίας που αναρτήθηκαν από χθες, δύο δόσεις φόρου εισοδήματος και άλλες δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ αλλά και τα εκκαθαριστικά των ασφαλιστικών εισφορών του 2021 για τους 250.000 «διπλοθεσίτες» (και μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους).

Οι επιταγές ακρίβειας των 250 ευρώ θα δοθούν στους χαμηλοσυνταξιούχους, στα άτομα με αναπηρία, σε μακροχρόνια ανέργους κλπ. Προσαυξημένο ποσό θα δοθεί στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων ενώ διπλό θα είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου. Πιθανότερη ημερομηνία καταβολής η 20η Δεκεμβρίου ώστε να υπάρχει χρόνος πριν από τις γιορτές.

Πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί και το επίδομα θέρμανσης. Ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 711 χιλιάδες αιτήσεις, ενώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου πολλοί από τους δικαιούχους θα έχουν προμηθευτεί και το καύσιμο ώστε να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης στις 21 Δεκεμβρίου. Η πρώτη πληρωμή (θα υπάρξουν άλλες δύο τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο) εκτιμάται ότι θα είναι και η μεγαλύτερη καθώς υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των καταναλωτών ενώ βοηθάει και η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης αισθητά κάτω από τα 1,3 ευρώ το λίτρο.

Υπάρχει το σκέλος των υποχρεώσεων που επίσης είναι «φορτωμένο» όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο. Τον Νοέμβριο καταβάλλεται η 5η δόση του φόρου εισοδήματος και τον Δεκέμβριο η 6η δόση. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο υπάρχουν οι πληρωμές και των δύο δόσεων από τις τέσσερις τελευταίες του ΕΝΦΙΑ. Μεγάλη (και τελευταία) υποχρέωση της χρονιάς τα τέλη κυκλοφορίας που ήδη αναρτήθηκαν. Βέβαια, με την ανάρτηση να γίνεται 40 ημέρες πριν από το τέλος του έτους, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.