Καύσιμα: Στα ύψη ξανά οι τιμές της βενζίνης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εκτός ελέγχου η ακρίβεια στα καύσιμα με τους καταναλωτές να αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος που αυξάνεται συνεχώς.

Μετά το φυσικό αέριο που καταγράφει σημαντικότατη αποκλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και 50% από τα υψηλά της 26ης Αυγούστου, έρχεται και το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου πραγματικά καλπάζει τις τελευταίες ημέρες και το Brent είναι μία ανάσα από τα 100 δολάρια του βαρέλι.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την επόμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων θα πωλούν τόσο την βενζίνη, όσο και το diesel κίνησης πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που έχει αρκετό καιρό να συμβεί.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή την Πέμπτη για τη βενζίνη διαμορφώθηκε στα 1,994 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή του diesel κίνησης ήταν μία ανάσα χαμηλότερα στα 1,961 ευρώ. Μάλιστα, στην Αττική σε πολλά πλέον πρατήρια η τιμή του πετρελαίου είναι πάνω από αυτή της βενζίνης.

Αντιθέτως, το πετρέλαιο κίνησης υποχωρεί μέρα με τη μέρα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η τιμή διυλιστηρίου διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της βενζίνης. Την αλλαγή αυτή θα τη διαπιστώσουν σύντομα οι οδηγοί στην αντλία.

Στον αντίποδα, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν κάτω από τα εκατό ευρώ, δίνοντας προσωρινή ανάσα στους καταναλωτές.

Οι τιμές σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο

Παράλληλα, όσον αφορά τις τιμές στο ρεύμα, εκατομμύρια πολίτες για τον μήνα Νοέμβριο θα πληρώσουν περίπου τις ίδιες τιμές, ανάλογα βέβαια με τον πάροχο που έχει επιλέξει κανείς.

Στα 23,8 λεπτά του ευρώ ανά KWh (238 ευρώ ανά MWh) διαμορφώνεται η επιδότηση των οικιακών καταναλωτών για τον μήνα Νοέμβριο και για την 1η κλίμακα κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,

Παράλληλα, χαμηλές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου τον Νοέμβριο φέρνει η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF και η συνακόλουθη αποκλιμάκωση της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.

Πετρέλαιο θέρμανσης: 0,129 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα

Φυσικό αέριο: 0,140 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα

Οι κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα συνεχίζουν να είναι κλιμακωτές, ωστόσο η επιδότηση στην τρίτη κλίμακα – πάνω από τις 1.000KWH – μειώνεται σημαντικά συγκριτικά με τον Οκτώβριο.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.