Έρευνα: 7 στους 10 καθυστερούν την πληρωμή των λογαριασμών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αποκαλυπτικά ως προς το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης στις τσέπες και τη συμπεριφορά των νοικοκυριών αλλά και της άποψης που έχουν οι πολίτες για τα αίτια και τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι τα ευρήματα πανελλαδικής δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε πριν λίγο στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Τα αποτελέσματά της έγιναν γνωστά στη διάρκεια του 2ου συνεδρίου «Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή Κρίση και Πράσινη Μετάβαση: Ποιες οι επιλογές;» που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης του ΕΜΠ στο πλαίσιο του έργου PARIS REINFORCE.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1026 ατόμων, και σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης (ΕΣΑΔ) του ΕΜΠ, σε συνεργασία με την Prorata, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου PARIS REINFORCE, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Χάρη Δούκα και παρουσιάστηκε από τον Τάσο Βασιλείου, Υπεύθυνο Στρατηγικής και Επικοινωνίας της εταιρείας.

Η ενεργειακή κρίση
Αίσθηση προκαλεί το εύρημα της δημοσκόπησης αναφορικά με τις απαντήσεις που έδωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά για το κατά πόσο γνωρίζουν τον όρο ενεργειακή φτώχια.

Το 54%, όπως φαίνεται και από τη διαφάνεια δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν ξέρει τι είναι, με το 34% να απαντά πως έχει ακούσει τον όρο αλλά αγνοεί τι σημαίνει.

Πάντως πάνω από ένα στα δύο νοικοκυριά, το 56% για την ακρίβεια έχει προχωρήσει σε περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας δηλώνοντας πως η ενέργεια που καταναλώνει στο σπίτι είναι λιγότερη από αυτή που χρειάζεται για να διατηρείται μία άνετη για το σώμα θερμοκρασία.

Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες (47%) απαντά πως μείωσε την κατανάλωση ενέργειας εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Η αύξηση των τιμών ενέργειας έχει δυσκολέψει οικονομικά τα νοικοκυριά.
Πάνω από επτά στα 10 απαντάνε πως δεν μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους τους λογαριασμούς με μόνο δύο στα 10 να δηλώνουν πως έχουν την ικανότητα της έγκυρης εξόφλησης

Οι Έλληνες πολίτες έχουν εντοπίσει και τους υπαίτιους για τις αυξήσεις των τιμών.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνουν κατά σειρά των ποσοστών των απαντήσεων που έδωσαν σε συγκεκριμένες επιλογές είναι: Η Ρωσία, η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ιδιωτικές εταιρείες/προμηθευτές ενέργειας.

Πάνω από οκτώ στους 10 (83%) υποστηρίζουν πως οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική τους ζωή

Για το 71% των ερωτηθέντων η ενεργειακή κρίση έχει αντίκτυπο στην πράσινη μετάβαση της Ε.Ε.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.