7 εκατομμύρια φορολογούμενοι απαλλάχτηκαν από φορολογικά βάρη 4 δισ. το χρόνο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ξεπέρασαν τις 1.000 οι πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων, τις οποίες προβλέπει η φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία στη χώρα μας. Σε ειδικό τόμο που συνοδεύει τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό περιγράφονται μία προς μία όλες οι φοροαπαλλαγές που ίσχυσαν το 2022, όπως μειώσεις ΦΠΑ, αφορολόγητα όρια και εισοδήματα, έκπτωση ειδικού φόρου (πχ για πετρέλαιο θέρμανσης) κλπ.

Σε αυτές πάντως δεν περιλαμβάνονται οι νέες φοροαπαλλαγές που θα ισχύσουν για το 2023 και προβλέπονται στην Εισηγητική Έκθεση του νέου προϋπολογισμού, με κυριότερη όλων την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στην “Έκθεση Φορολογικών Δαπανών” που συνοδεύει τον Προϋπολογισμό, περιγράφονται 1.047 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων που ίσχυσαν φέτος. Το κόστος για τον προϋπολογισμό ανήλθε σε 12,9 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία υπολογίστηκε πως θα επιβάρυναν τουλάχιστον 7.008.909 νοικοκυριά – φυσικά πρόσωπα , αλλά και πάνω από 53.021 εταιρίες και επιχειρήσεις. Τα νοικοκυριά επωφελούνται κυρίως από 231 απαλλαγές στη φορολογίας εισοδήματος, καθώς και 129 εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις κληρονομιές. Άλλες ειδικές φορολογικές ή τελωνειακές διατάξεις φοροαπαλλάσσουν κέρδη και νέες επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Εν σχέσει με τρία χρόνια πριν, έχουν προστεθεί 273 νέες φοροαπαλλαγές, δηλαδή 35% περισσότερες φοροαπαλλαγές από όσες προβλέπονταν το 2019.

Στην αντίστοιχη Έκθεση που συνόδευε τότε τον νέο Προϋπολογισμό, καταγράφονταν 774 εκπτώσεις και μειώσεις φόρων, ύψους 8,96 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Μέσα σε 3 χρόνια αυξήθηκαν κατά 3,92 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο ή κατά 45% (!) φτάνοντας για εφέτος στα 12,9 δισεκατομμύρια.

Οι φοροαπαλλαγές υπαγορεύονται κατά τεκμήριο από κοινωνικούς ή αναπτυξιακούς λόγους και ανάγκες. Εν μέσω πανδημίας προβλέφθηκαν και ειδικές φοροελαφρύνσεις λόγω της πανδημίας (αφορολόγητη ειδική αποζημίωση 534 ευρώ, απαλλαγή ενοικίων Covid, αφορλόγητες γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ κλπ) ή εξαιτίας της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης (μειώσεις φόρων στο πετρέλαιο).

Στην φετινή Έκθεση καταγράφονται οι 10 κυριότερες κατηγορίες φοροαπαλλαγών, ως εξής:

1. Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων: 231 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν πάνω από 5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και συνολικά 7.008.909 ωφελούμενους. Ξεχωρίζουν οι μειώσεις φόρου για 6.781.202 μισθωτούς και συνταξιούχους και αγρότες, που απηλλάγησαν από φόρους εισοδήματος 3,81 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά (αναλόγως και του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων τους ή τυχόν αναπηρίας κλπ). Εδώ περιλαμβάνονται και απαλλαγές για εισοδήματα ή και έκτακτες αμοιβές/ αποζημιώσεις/ επιχορηγήσεις /οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στα πλαίσια της πανδημίας με το κόστος τους να ανέρχεται σε 1,04 δις. ευρώ και τις ωφελήθηκαν 2.356.503 φορολογούμενοι.

2. Φορολογία επιχειρήσεων: καταγράφονται 200 φοροαπαλλαγές με κόστος 1,3 δισ. ευρώ. Κερδισμένες είναι 53.021 επιχειρήσεις.

3. Στη φορολογία Κεφαλαίου (ακινήτων, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΑ, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις κ.λπ.) καταγράφονται 129 απαλλαγές με κόστος 3,8 δις. ευρώ για τα κρατικά ταμεία.

4. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας: καταγράφονται 85 φοροαπαλλαγές ΦΠΑ που κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 854 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όφελος έχουν οι πολίτες από τον υπερμειωμένο συντελεστή 6% στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και οι κάτοικοι της νησιών του Αιγαίου όπου ισχύουν κατά 30% μειωμένοι συντελεστές.

5. Αυτοκίνητα: προβλέπονται 25 φοροαπαλλαγές στο τέλος ταξινόμησης οχημάτων που αφαιρούν εισπράξεις 121 εκατ. ευρώ. Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, μερική ή ολική, έχουν τα νοσοκομεία, οι πολύτεκνοι, οι φορολογούμενοι με τρία παιδιά, οι ξένες διπλωματικές υπηρεσίες και οι κάτοχοι υβριδικών – ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

6. ΕΦΚ: στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης εντοπίζονται 44 μειώσεις και αππαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ. Οι εκπτώσεις ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα ανέρχονται σε 590 εκατ. ευρώ το χρόνο.

7. Στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων υπάρχουν 28 απαλλαγές που κοστίζουν 11,8 εκατ. ευρώ.

8. Στα τέλη χαρτοσήμου καταγράφονται 76 απαλλαγές συνολικού κόστους 73 εκατ. ευρώ.

9. Στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου προβλέπονται 19 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν 17 εκατ. ευρώ.

10. Στον φόρο ασφαλίστρων προβλέπονται 5 απαλλαγές από τις οποίες οι καταναλωτές γλιτώνουν συνολικά 421 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.