Τα 5 βασικά προϊόντα που οι τιμές τους πήραν «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μπορεί το φυσικό αέριο να έχει πάρει την κατιούσα το τελευταίο διάστημα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις τιμές στα βασικά τρόφιμα για τις ανάγκες του νοικοκυριού.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,1% τον Οκτώβριο, από 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σε αυτό το γεγονός έπαιξε σημαντικό ρόλο η πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, και τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν αυξήσεις στα βασικά τρόφιμα και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις ξεπέρασαν και το 20%.

Οι τιμές βασικών τροφίμων από το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς «τρέχουν» με ρυθμό υπερδιπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- κατά 24% ακριβότερα πωλούνται τα γαλακτοκομικά, 19,3% υψηλότερα τα δημητριακά και το ψωμί, 17,3% τα κρέατα, 16,6% τα λάδια και 13,2% τα λαχανικά.

Oι τιμές μάλιστα εκτιμάται ότι θα ανέβουν και άλλο σε ορισμένα βασικά προϊόντα, όπως είναι το ελαιόλαδο, καθώς πλησιάζουμε στις γιορτές, εφόσον πρόκειται για μια περίοδο όπου η ζήτηση αυξάνεται.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στην κατηγορία «Διατροφή» η αύξηση τιμών ξεπέρασε το 14% σε ετήσια βάση.

dikaiologitika.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.