Κτηματολόγιο: Παράταση δηλώσεων και πάγωμα προστίμων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στον… πάγο για ένα ακόμη έτος θα μπουν τα κλιμακωτά πρόστιμα που θα ενεργοποιούσε από 1ης.1.2023 το Κτηματολόγιο για τους ασυνεπείς πολίτες που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον Φορέα προσανατολίζονται να δώσουν μια ακόμα παράταση και συγκεκριμένα έως την 1η.1.2024, προκειμένου οι ιδιοκτήτες στο ενδιάμεσο διάστημα να δηλώσουν τις περιουσίες τους και να αποφύγουν τις χρηματικές ποινές που θα κυμαίνονται από 300- 2.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, τόσο για τα παλαιά προγράμματα (1997-1999), για τα οποία δεν είχε εισπραχθεί το τέλος κτηματογράφησης, όσο και για το αναλογικό τέλος που αφορά κτηματογραφήσεις από το 2008 και μετά και απομένει η πληρωμή ενός αναλογικού τέλους ίσου με το ένα τοις χιλίοις, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως δεν θα διεκδικηθούν από το κράτος και οι ιδιοκτήτες δεν θα κληθούν τελικά να τα καταβάλουν, όπως είχε γίνει γνωστό ότι θα συμβεί εντός του 2023.

Στα σχέδια, επίσης, είναι να δοθεί παράταση για ένα χρόνο όσον αφορά στην οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών σε 313 περιοχές που έληγαν στα τέλη του 2022 και η μη δήλωσή τους θα οδηγούσε στο χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων ακινήτων ως «αγνώστου» και κατ’ επέκταση θα περνούσαν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Το σκεπτικό πίσω από την παράταση της ενεργοποίησης των κλιμακωτών προστίμων συνδέεται με την παράταση που θα δοθεί για τις πρώτες εγγραφές και την άτυπη -επί της ουσίας- πίστωση χρόνου που θα πάρουν και οι πρόσφατες κτηματογραφήσεις που είναι σε εξέλιξη. Σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο χωρίς προβλήματα και χωρίς οι πολίτες να επιβαρυνθούν, θα δοθεί μια ακόμη περίοδος χάριτος, η οποία όμως θα είναι η τελευταία, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.