Επιστρέφει η επιδότηση στην αντλία το πετρέλαιο ντίζελ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί το διήμερο 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες θα επηρεάσουν αλλά δεν θα καθορίσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.Μια ευρωπαϊκή παρέμβαση που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών φυσικού αερίου αποτελεί το ευκταίο, ωστόσο, όπως έδειξε το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα δεν είναι εύκολο να συγκεραστούν τα συμφέροντα των κρατών μελών προς μια κοινή λύση.

Η Ελλάδα επιμένει στην πρόταση για πλαφόν στο αέριο

Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει για την πρωτεύουσα του Βελγίου εμμένοντας στην πρόταση για την επιβολή πλαφόν, τυγχάνοντας της στήριξης της πλειοψηφίας της Συνόδου, αφού την θέση αυτή ενστερνίζονται μαζί με την Ελλάδα 15 από τα 27 κράτη. Εκεί αναμένεται να υπάρξει ένα σκληρό μπρα ντε φερ με τις χώρες του Βορρά και κυρίως την Γερμανία που έχει δείξει ότι προτιμά να προχωρήσει σε μια εθνική λύση για την αντιμετώπιση του κόστους ενέργειας. Το σημείο στο οποίο υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση και αναμένεται να υιοθετηθεί είναι στην κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο ΕΕ το 2023 ώστε να επιτευχθούν καλύτερες τιμές αγοράς.Σε κάθε περίπτωση, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν σκοπεύουν να σταθούν με τα χέρια σταυρωμένα. Στο επίκεντρο της προσοχής είναι αυτή τη στιγμή η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου που επηρεάζει το κόστος του ντίζελ στην αντλία, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Κυβέρνηση: Θα επιστρέψει η επιδότηση στην αντλία στο πετρέλαιο

Όπως έχει γράψει από την Παρασκευή το iefimerida.gr και επιβεβαιώθηκε από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα παρέμβαση επαναφέροντας την επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την Σύνοδο Κορυφής, καθώς η όποια κίνηση δεν θα είναι σπασμωδική και πρώτα θα περιμένουν να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα στην αγορά, αφού παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις. Προς το παρόν υπάρχει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης με την διάθεση να ξεκινά με τιμές λίγο πάνω από το 1,30 ευρώ το λίτρο. Για να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές δεν αποκλείεται εφόσον χρειαστεί να αυξηθεί το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για το πετρέλαιο θέρμανσης.Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί η κυβέρνηση και για τους επόμενους μήνες, με τα μέτρα να συνεχίζονται και το 2023. Εξάλλου αξιολογείται διαρκώς η απόδοση τους και συζητούνται νέες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας.Η απόδοση της οικονομίας επιτρέπει στα κυβερνητικά στελέχη να είναι αισιόδοξα για την συνέχεια, με την ανάπτυξη για το 2022 να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από ότι αναμενόταν και τα έσοδα να δίνουν ευχέρεια κινήσεων στο οικονομικό επιτελείο. Την αισιοδοξία αυτή εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι «είναι πιθανόν ο χειμώνας ειδικά για την Ελλάδα να μην είναι τόσο δύσκολος όσο νομίζαμε».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.