Ρωσία: Ανακλήθηκε η άδεια κυκλοφορίας και του περιοδικού Novaya Raskaz-Gazeta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ρωσικό δικαστήριο ανακάλεσε την άδεια κυκλοφορίας του περιοδικού Novaya Raskaz-Gazeta που εκδόθηκε πρόσφατα από την ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta, μία ημέρα μετά την ανάλογη δικαστική απόφαση που ανακάλεσε την άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας, η οποία ιδρύθηκε το 1993 κατά την διάρκεια της θνησιγενούς σοβιετικής Ανοιξης και αποτέλεσε τον πυλώνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ρωσία.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, η ρωσική υπηρεσία ελέγχου του Τύπου Roskomnadzor κατέθεσε αγωγή κατά του περιοδικού με το επιχείρημα ότι υπερβολικά πολύς χρόνος πέρασε ανάμεσα στην κατάθεση του τίτλου του περιοδικού το 2009 και την πρώτη έκδοσή του τον Ιούλιο 2022.

«Ο εκπρόσωπος της Roskomnadzor δεν εξήγησε για ποιον λόγο περίμεναν τόσο καιρό για να καταθέσουν αγωγή», σχολίασε σαρκαστικά η Novaya Gazeta.

Το ίδιο ρωσικό δικαστήριο ανακάλεσε χθες την άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta, η οποία είχε αναγκαστεί να διακόψει την έκδοσή της τον Μάρτιο εξαιτίας της καταστολής της κριτικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση των δικαστικών αποφάσεων γίνεται μετά τον θάνατο και την κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης και ιστορικού υποστηρικτή της Novaya Gazeta, που υπήρξε προϊόν της πολιτικής της Διαφάνειας (Glasnost). Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 2021, ετέθη το περασμένο Σάββατο επικεφαλής της επικήδειας πομπής του φίλου του και χορηγού της εφημερίδας .

Η Rozkomnadzor έχει καταθέσει από τον Ιούλιο και με διάφορα προσχήματα αγωγές ζητώντας την ανάκληση άδειας λειτουργίας της έντυπης έκδοσης ης εφημερίδας, της ιστοσελίδας και του νέου περιοδικού της Novaya Gazeta. Στο τέλος του Μαρτίου, η Novaya Gazeta αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτρονική και την έντυπη έκδοσή της φοβούμενη την καταστολή του ρωσικού καθεστώτος. Αρα, η εφημερίδα δεν εκτυπώνεται ντε φάκτο εδώ και μήνες.

Μπλοκαρίστηκε και η ιστοσελίδα

Οι δημοσιογράφοι της έχουν δημιουργήσει έκτοτε ενημερωτική ιστοσελίδα στην Ευρώπη, η οποία έχει επίσης μπλοκαριστεί στην Ρωσία.

Η Novaïa Gazeta ιδρύθηκε το 1993 με τα χρήματα του Νόμπελ Ειρήνης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και είναι γνωστή για τις εμπεριστατωμένες της έρευνες για την διαφθορά των ρωσικών ελίτ και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στην Τσετσενία. Εξι δημοσιογράφοι της έχουν σκοτωθεί/δολοφονηθεί από την ίδρυσή της.

Καταστολή

Η καταστολή κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης έχει κορυφωθεί στην Ρωσία, μετά την επίθεση του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας στο τέλος του Φεβρουαρίου. Δεκάδες ιστοσελίδες μέσων ενημέρωσης έχουν μπλοκαριστεί και δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει μαζικά τη χώρα.

Χθες, ο Ρώσος δημοσιογράφος Ιβάν Σαφρόνοφ, αναγνωρισμένος ειδικός επί αμυντικών θεμάτων, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 22 ετών για «προδοσία» σε μία υπόθεση που ο ίδιος και όχι μόνο θεωρεί ότι αποτελεί εκδίκηση του Κρεμλίνου για την δημοσιογραφική δουλειά του.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.