Ουκρανία: Συνεχίζονται τα δημοψηφίσματα στις περιοχές που κατέχουν οι Ρώσοι – Οργή σε Κίεβο και Δύση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνεχίζονται για δεύτερο 24ωρο τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία σε περιοχές που τελούν υπό την κατοχή των Ρώσων εισβολέων. Το Κίεβο τα καταδίκασε, οι ΗΠΑ τα χαρακτήρισαν «απάτη» και απείλησαν με αυστηρότερες κυρώσεις τη Μόσχα.

«Ο κόσμος θα αντιδράσει με τη μεγαλύτερη δικαιοσύνη στα ψευτο – δημοψηφίσματα» και αυτά «θα καταδικαστούν κατηγορηματικά», υπογράμμισε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του προς το έθνος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ «θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους (τους) για να επιβάλουν γρήγορα και αυστηρά επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα στη Ρωσία» αν αυτή προσαρτήσει εδάφη της Ουκρανίας.

«Τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας είναι απάτη, ψευδές πρόσχημα για να προσπαθήσουν να προσαρτήσουν δια της βίας τμήματα της Ουκρανίας», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ήδη επιβάλει ήδη πολλές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις στις ρωσικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία στο πλαίσιο των δημοψηφισμάτων της Ρωσίας για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό την πλήρη ή μερική κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, άρχισε την Παρασκευή (23.09.2022) και συνεχίζεται, όπως προαναφέρθηκε, το Σάββατο (24.09.2022).

Το Κίεβο καταδίκασε κατηγορηματικά τις ψηφοφορίες αυτές, όπως και η Ουάσιγκτον, η οποία δεσμεύτηκε για «ταχεία και αυστηρή απάντηση» στη Ρωσία.

Παράλληλα σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι χώρες της G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) κάλεσαν «όλες τις χώρες να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτά τα πλασματικά δημοψηφίσματα», τα οποία συνιστούν «πλάνη» και «δεν έχουν ούτε νομική ισχύ ούτε νομιμότητα».

Χωρίς να προχωρήσει στην καταδίκη των δημοψηφισμάτων, η Κίνα, ο πιο στενός εταίρος της Μόσχας, ζήτησε από την πλευρά της τον σεβασμό της «εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.