Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Αχαΐας: Νέα σελίδα για την Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Από την Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Αχαΐας εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:

Τριάντα εννέα μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, και παρά τη δίνη των πρωτοφανών γεγονότων των τελευταίων ετών, από πανδημία μέχρι και πόλεμο στην «καρδιά» της Ευρώπης, η Ελλάδα αναδύεται πιο ισχυρή. Η χώρα μας έχει γυρίσει σελίδα. Έκλεισε οριστικά το επώδυνο κεφάλαιο της πολυετούς οικονομικής κρίσης, ενδυνάμωσε την επί σχεδόν μια δεκαετία δοκιμαζόμενη οικονομία της, ενίσχυσε το λαβωμένο κύρος και την αξιοπιστία της και επέστρεψε δυναμικά – μετά από 12 χρόνια – στην ευρωπαϊκή κανονικότητα τον Αύγουστο του 2022. Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Και από ουραγός στις επιδόσεις της οικονομίας, κατατάσσεται – με βάση και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος την τριετία 2021-2023. Πρόκειται για μια σημαντική κατάκτηση. Για ένα σπουδαίο επίτευγμα, καρπό και αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων πολιτών, της ορθώς ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού έργου της Κυβέρνησης. Μια κατάκτηση με πολλαπλά οφέλη για το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει ανέφελη πραγματικότητα. Καθότι, ακόμη και σήμερα Ελλάδα και Ευρώπη δοκιμάζονται από τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και από τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχει βιώσει η Ένωση στα χρόνια του ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση του μεγέθους και των επιπτώσεων αυτής της νέας πρόκλησης. Συναισθάνεται τις αγωνίες και τις αβεβαιότητες των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό, όπως και στην πανδημία, παρεμβαίνει δίκαια και γενναία, με ευθύνη για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας με νέα ουσιαστικά μέτρα στήριξης Που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ Συνολικά από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα, έχουν στηριχθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μέτρα άνω των 50 δισ. ευρώ, χτίζοντας ένα από τα ισχυρότερα και αποτελεσματικότερα «δίχτυα» προστασίας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, μέσα σε αυτή την αλληλουχία κρίσεων, η κυβέρνηση κατάφερε με αποφασιστικότητα και σκληρή, μεθοδική δουλειά να κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να υπηρετεί πιστά το στρατηγικό της σχέδιο, κατακτώντας σχεδόν όλους τους στόχους στο μέτωπο της οικονομίας. Μειώθηκαν έτσι, πάνω από 50 φόρους το ίδιο και οι ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να ελαφρυνθούν οι πολίτες από την υψηλή φορολογία, δημιουργώντας παράλληλα ένα επιπλέον ανάχωμα στην επέλαση του πληθωρισμού. Θεσπίστηκαν επίσης αποτελεσματικά φορολογικά κίνητρα για την τόνωση των επενδύσεων, υλοποιήθηκαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προωθήθηκαν. έργα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, Παράλληλα ενισχύθηκε η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ρευστότητα στην οικονομία και εφαρμόστηκε μία διορατική εκδοτική στρατηγική.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν το ισχυρό momentum και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία πλέον αντιμετωπίζει από βελτιωμένη θέση τις νέες, μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Μεταξύ άλλων, το ΑΕΠ μας αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς και η οικονομία μας έγινε πιο εξωστρεφής και πιο ανταγωνιστική, με τις εξαγωγές να φτάνουν στο 40% και τις επενδύσεις στο 12,7% του ΑΕΠ το 2021. Την ίδια ώρα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η χώρα μας θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε επενδύσεις την επόμενη τριετία. Παράλληλα, η ανεργία έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερες από 5 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών στηρίχτηκε και οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν πάνω από 40 δισ. ευρώ στην τριετία, τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες συρρικνώθηκαν και η κοινωνική συνοχή ενισχύθηκε. Πλέον των ανωτέρω, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί 11 φορές και πλέον απέχουμε ένα μόλις «σκαλί» από την επενδυτική βαθμίδα, μια, μόλις, ανάσα και από τον τελευταίο στόχο μας στην οικονομία. Ενώ, η πρόοδος που έχει συντελεστεί αναγνωρίζεται διεθνώς, από ηγέτες, οίκους και θεσμούς.

Η Ελλάδα απέδειξε ότι στα δύσκολα μπορεί. Και από τις δυσκολίες αναδύεται πιο ισχυρή. Είναι, βέβαια, γεγονός ότι η συγκυρία είναι κρίσιμη και για τρίτη διαδοχική χρονιά, καλείται η κυβέρνηση να χαράξει πολιτική σε ένα ρευστό, γεμάτο αβεβαιότητες διεθνές περιβάλλον. Γεγονός, όμως, είναι επίσης ότι η παρακαταθήκη από τη διαχείριση των προηγούμενων ετών δείχνει ότι το τιμόνι της οικονομίας παρέμεινε σταθερό, παρά τις φουρτούνες της εποχής, με προορισμό ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης. Δεσμευτήκαμε γι’ αυτό και το πράξαμε. Και στην ίδια ανοδική τροχιά συνεχίζουμε. Με γνώση, βούληση και κοινωνική ευαισθησία και με εφαλτήριο την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί, με στόχο μια Ελλάδα ακόμα πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες, δικαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις θετικές προοπτικές που με κόπο όλοι μαζί χτίσαμε τα τελευταία 3 χρόνια

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.