Γιάννης Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφέρθηκε στις σχετικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τις παρεμβάσεις του στα συμβούλια κορυφής επισημαίνοντας ότι επιμένει πρωτίστως σε τέσσερα πράγματα: στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, στον ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου, στην ανάπτυξη κοινών πολιτικών προμήθειας και αποθήκευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην ανάγκη στήριξης των κοινωνιών, των επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων.

Είπε ακόμη πως ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει πως σε αντίθεση με τη διαχείριση της πανδημίας η ΕΕ έχει καθυστερήσει στη λήψη αποφάσεων καθώς και ότι «στην Ευρώπη δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για χάσιμο».

Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας 15 χώρες της ΕΕ ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία με κοινή επιστολή τους ζητούν από την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση στο αυριανό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που θα υιοθετήσει ουσιαστικά την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην επιστολή του αρμόδιου υπουργού κ. Σκρέκα προς την αρμόδια επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, με την οποία προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου, ύψους 80 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η Ελλάδα όπως και στην περίπτωση της πανδημίας έτσι και τώρα με τις προτάσεις της αποτελεί μέρος της λύσης και οι πρακτικές που έχει εισαγάγει για την αντιμετώπιση των κρίσεων γίνονται κανόνας και υιοθετούνται σιγά-σιγά και από άλλες χώρες στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως έχει εκδοθεί ήδη το 97% των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και τον Αύγουστο είχαμε νέο ρεκόρ στην απονομή συντάξεων.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει ως καταστατική της αρχή τη μέριμνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και υπογράμμισε ότι ένα ακόμη πρόβλημα αντιμετωπίζεται έτσι με αποτελεσματικό τρόπο και σεβασμό στην τρίτη ηλικία που θέλει να απολαύσει τους κόπους της, παρά την τοξική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 5 τέως Ταμεία και 10 διευθύνσεις του ΕΦΚΑ μηδένισαν τις εκκρεμότητες τους που πολλές από αυτές εκκρεμούσαν για 1 ή και 2 χρόνια. Επίσης πως από το 1.100.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει εκδοθεί το 97%. Για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 οι εκκρεμότητες έχουν μηδενιστεί, ενώ για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων και για το 2021 το 91%.

Μιλώντας ακολούθως για τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και την ψηφιακή πύλη αναπηρίας υπογράμμισε ότι η πολιτική υπάρχει για να δίνει λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας και να αποδίδει τον δέοντα σεβασμό στον άνθρωπο. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα, για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία γίνεται από τη στιγμή που μπήκαν σε εφαρμογή τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας». Πρόκειται -όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια σημαντική μεταρρύθμιση που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας με αναπηρία. Με τη λειτουργία των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα πάψουν να ταλαιπωρούνται με συνεχείς επισκέψεις. Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά, από την αίτηση μέχρι την πιστοποίηση αναπηρίας και δεν θα χρειάζεται παρά μόνο μία επίσκεψη για τη γνωμάτευση γιατρών. Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί ήδη και βρίσκονται σε λειτουργία.

Είπε: «Σημειώνεται ότι ήδη έχουν θεσπιστεί και εφαρμόζονται μια σειρά μεταρρυθμίσεις, όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού (έχουν ήδη κλειστεί πάνω από 500.000) και η κατάργηση των επαναλαμβανόμενων πιστοποιήσεων αναπηρίας για μη αναστρέψιμες ασθένειες (π.χ. ακρωτηριασμοί).

Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια με τη θέσπιση της Κάρτας Αναπηρίας, και την εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού για τα ‘Ατομα με Αναπηρία».

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο θέμα των Πανεπιστημίων και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση μάχεται και θα συνεχίσει να μάχεται για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Μέρος των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί αφορά και την ασφάλεια στους χώρους του είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αντιμετώπιση των όποιων εστιών ανομίας υπάρχουν στα ΑΕΙ. «Η κυβέρνηση στήριξε τη γνώση έναντι στη βαριοπούλα και στα στειλιάρια που επιμένουν να κραδαίνουν κάποιοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως σε συνέχεια του τερματισμού καταλήψεων σε σειρά πανεπιστημιακών χώρων, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της σταδιακής εγκατάστασής της στα ΑΕΙ, η αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση εστιών εγκληματικότητας και τις μέρες αυτές.

Αναφερόμενος ειδικά στην επιχείρηση στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, ανέφερε πως στη διάρκεια της επιχείρησης που επεκτάθηκε σε γειτονικούς χώρους, εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη ένοπλων ληστειών και κλοπών, καθώς και σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Στις έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλια, πυροβόλα όπλα, γεμιστήρες, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, αλεξίσφαιρα γιλέκα και ποσότητες ναρκωτικών.

«Όπως προέκυψε από την έρευνα, μέλη των συμμοριών χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη ως σημείο αφετηρίας για τη διάπραξη ληστειών, το σχεδιασμό τους, καθώς και τη χρήση του χώρου για την αποθήκευση κλοπιμαίων, οπλισμού, ναρκωτικών ουσιών, αλλά και ως χώρο επιμερισμού και διακίνησης των ναρκωτικών και στάθμευσης των οχημάτων με τα οποία έκαναν αυτές τις έκνομες ενέργειες. Η Πολυτεχνειούπολη αποτελούσε πέρα από χώρο αφετηρίας και χώρο διαφυγής, καθώς εκεί κατέφευγαν για να αποφύγουν την σύλληψη».

Τόνισε τέλος πως «είναι θλιβερό το γεγονός ότι ακόμη και για μια υπόθεση σαν κι αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπερασπίζεται την ανομία».

Γ. Οικονόμου για δηλώσεις Τσαβούσογλου: Η χώρα δεν τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται – Σε επίπεδο υστερίας πια ο ρητορικός παροξυσμός της τουρκικής πλευράς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την Ελλάδα, τόνισε πως «παρακολουθούμε συνεχώς τον ρητορικό παροξυσμό από την τουρκική πλευρά, σε επίπεδο υστερίας πια».

«Στόχος τους είναι να μας κάνουν να απολέσουμε την ψυχραιμία μας και να αλλάξουμε την τακτική μας. Η χώρα δεν τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται. Η στρατηγική μας είναι σταθερή, αποδομούμε τις ανακρίβειες, διευρύνουμε την επιδραστική μας ισχύ και είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε», συνέχισε ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας πως οι απόψεις της Ελλάδας μετράνε.

«Το να επικαλείται η Τουρκία το διεθνές δίκαιο όταν απειλεί με casus belli και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, είναι αυταπόδεικτο πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η στρατηγική και η λογική. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έχει τη δυνατότητα και στο διπλωματικό πεδίο και στο πεδίο να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πρόκληση», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός πάντοτε ενημερώνει τους συνομιλητές του σε όλα τα φόρα για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τα προβλήματα που προκαλεί στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. «Θα υπάρξουν και ήδη υπάρχουν δηλώσεις αποδοκιμασίας σε αυτή την απαράδεκτη σε βάρος της χώρας μας στρατηγική της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ασπάζεται η κυβέρνηση δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στο πεδίο, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός ότι υπάρχει υστερία από την πλευρά της Τουρκίας, συνεχείς προκλητικές δηλώσεις και πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας. «Εμείς συνεχίζουμε ψύχραιμοι έχοντας την αυτοπεποίθηση της χώρας που είναι ισχυρή έχοντας το δίκιο με το μέρος τους, τους συμμάχους στο πλευρό της και την ικανότητα να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση», σημείωσε ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και η αποτρεπτική της δύναμη είναι πρωτίστως δύναμη ειρήνης. «Δική μας δουλειά είναι να ενισχύουμε τη γεωστρατητική και τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας», ανέφερε. Ερωτηθείς για την ενημέρωση της αντιπολίτευσης και το ενδεχόμενο συνεδρίασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ενημέρωση σε κανέναν και σημείωσε πως ένα συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα έδινε μήνυμα δραματοποίησης που δεν θα είχε να προσφέρει κάτι παραπάνω αυτή την ώρα. «Η ενότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι αυτονόητη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην υιοθέτηση στοιχείων που αποδεικνύεται ότι είναι προπαγάνδα», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δήλωσε πως εμείς θα επιμείνουμε στον ορισμό πλαφόν στο φυσικό αέριο και στην υιοθέτηση όλων των προτάσεων που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός στην Κομισιόν. «Γύρω από αυτές συγκροτείται μια συνεχώς διευρυνόμενη πλειοψηφία κρατών», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει το δικό της εθνικό σχέδιο το οποίο έχει οδηγήσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα στα όρια των δημιοσιονομικών μας αντοχών και να επιμένουμε στην ανάγκη ανάληψης σημαντικών πρωτοβουλιών», πρόσθεσε.

Μετά από σχετική ερώτηση και ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με την επίτροπο κα Γιούροβα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «σε καμία περίπτωση οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως προβληματική χώρα σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου» και πως υπάρχει δημιουργική συνεργασία. Επίσης μετά από σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά.

Σε ό,τι αφορά άποψη του πρώην υπουργού ‘Αρη Σπηλιωτόπουλου ότι ο πρωθυπουργός έχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη στο θέμα των παρακολουθήσεων, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί στο δημόσιο διάλογο και βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα στη βουλή και στη δικαιοσύνη η οποία θα οδηγήσει σε ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την έκθεση Λύτρα. «Κάθε μελέτη είναι εργαλείο που αξιοποιείται ανάλογα. Για την επιστημονική της επάρκεια δεν είμαι κατάλληλος να την κρίνω. Επιστήμονες αμφισβητούν έντονα τα στοιχεία της μελέτης αλλά αυτός ο διάλογος γίνεται στο επιστημονικό πεδίο. Να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μία κατάσταση με τις ΜΕΘ και σχεδόν τις διπλασίασε ενώ εξασφάλισε τη διάθεση και άλλων ΜΕΘ και γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα. Έκανε ό,τι μπορούσε για να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο πληθυσμός, κυρίως οι ευάλωτοι, και να αποφευχθεί να οδηγούνται στις ΜΕΘ ή σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει επικριτική για την κυβέρνηση ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ Κ. Κυρανάκη για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες και τα πανεπιστήμια, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και η εύκολη κριτική σε όσους έχουν την ευθύνη στο πεδίο – εν προκειμένω στους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη – δεν είναι συμπεριφορά που ταιριάζει στους βουλευτές της παράταξής μας». Επ’ αυτού είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει και σχέδιο και βούληση και πετυχαίνει σημαντικά αποτελέσματα τα οποία «δεν θα είχαν έρθει αν δεν είχαμε κερδίσει σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές μάχες».

«Είναι άδικο στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, να ασκείται αυτή η κριτική και να μηδενίζεται η σοβαρή συνολική προσπάθεια», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως πρόκειται για απαράδεκτες συμπεριφορές. «Κανείς δεν θα επιτρέψει στο περιθώριο να ξαναέρθει στο προσκήνιο. Η παράταξή μας έχει διαρκές μέτωπο με τα ακροδεξιά ναζιστικά μορφώματα. Επί κυβέρνησης Σαμαρά ξεκίνησε η δίωξη και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η δίκη. Η Δικαιοσύνη είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνει αυτά που πρέπει για να είναι η εγκληματική οργάνωση εκεί που πρέπει. Ο λαός, με την εμπειρία του παρελθόντος, θα αφήσει στο περιθώριο φασίστες, ακροδεξιούς και ναζί», συμπλήρωσε.

ΑΜΠΕ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.