ΔΕΘ: Ανακοινώνει νέο πακέτο παροχών ο Μητσοτάκης – «Κληρώνει» για εκλογικό νόμο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και να σκιαγραφήσει το πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, καθώς πρόκειται για την τελευταία ΔΕΘ πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Το βάρος, ωστόσο, αναμένεται να πέσει στην εξαγγελία των μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, εν μέσω κύματος ακρίβειας, υψηλού πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης.

Το κοινωνικό πακέτο

Η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση 7,7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το β’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό και αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο, δημιουργεί καινούργιο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει περαιτέρω παροχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ3 ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.

Έτσι, το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται να περιλαμβάνει και άλλες έκτακτες και μόνιμες παρεμβάσεις προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το δύσκολο χειμώνα.

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (εκτιμήσεις κάνουν λόγο αυξημένο κατά για 20% φέτος) και διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησής του, καθώς σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις. Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα «τρέχει» το Fuel Pass 2 και εξετάζονται τρόποι για το πώς θα εξεταστούν τα προβλήματα κι εκεί, πιθανώς με ένα νέο πρόγραμμα Fuel Pass 3.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επίσης από το βήμα της ΔΕΘ τη χορήγηση μιας έκτακτης κλιμακωτής ενίσχυσης ύψους έως 200 ευρώ, ξεκινώντας από 100-130 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, σε περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές. Πρόκειται για ένα στοχευμένο βοήθημα που θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών για τρόφιμα (Food Pass). Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό αναμένεται να καταβληθεί ως έκτακτο επίδομα μέχρι τα Χριστούγεννα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού. Παράλληλα εξετάζεται να δοθεί διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος.

Ειδικά για τις μετακινήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες το πρωθυπουργικό επιτελεί εξετάζει πρόταση για τη δημιουργία ενός πακέτου απεριορίστων διαδρομών, σε ελκυστική τιμή, για συγκεκριμένο διάστημα, στο πρότυπο της Γερμανίας, όπου η κάρτα απεριόριστων διαδρομών για όλα τα μέσα μαζική μεταφοράς κόστιζε 9 ευρώ το τρίμηνο του καλοκαιριού, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση των ΙΧ.

Εν αναμονή αποφάσεων για τον εκλογικό νόμο

Παράλληλα, τόσο ο αντίκτυπος στην κοινή γνώμη των μέτρων οικονομικής στήριξης που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, όσο και οι μεφανίσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη κρίνουν και την αποφάση για την αλλαγή -ή μη- του εκλογικού νόμου. Η απόφαση για αλλαγή του δεν είναι ειλημμένη και συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι ουσιαστικά θα έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα με τις μετρήσεις που θα διεξαχθούν αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να αποκλείεται όμως να να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός το τοπίο νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο.

Οι επόμενες δημοσκοπήσεις αναμένονται στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρώσει την παρουσία τους στη ΔΕΘ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Κυβερνητικά στελέχη, επικαλούμενα τις δημοσκοπήσεις, έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι το μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, πρόβλημα που επισκιάζει την πολιτική ζημιά της κυβέρνησης από την υπόθεση των υποκλοπών.

Από την πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb γίνεται σαφές ότι το «αγκάθι» προς της κάλπες είναι η ακρίβεια. Στο ερώτημα «Ποια θέματα επικαιρότητας σας απασχολούν περισσότερο;» η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών κυριαρχούν.

Το ερώτημα ετέθη ως εξής: «Θα σας διαβάσω κάποια θέματα και θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα δύο βασικότερα που σας απασχολούν εσάς προσωπικά;». Από την πρώτη και την δεύτερη αναφορά (προσθετικά) προκύπτει η ακρίβεια απασχολεί σε ποσοστό το 86,1%. Πρακτικά το 65,8% των ερωτηθέντων το αξιολογεί και το ιεραρχεί ως πρώτο πρόβλημα στη χώρα. Το 24,8% ανησυχούν για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που θα έχει στην χώρα μας.

Το 23,7% φοβάται την ανεργία, το 17,4% την πορεία των ελληνοτουρκικών και το 12,8% τους απασχολεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Επί της ουσίας το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην ιεράρχηση των πολιτών έρχεται όγδοο με ποσοστό 2,5%. Ελάχιστοι λοιπόν θεωρούν ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί επί της ουσίας την καθημερινότητά τους.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Επί της ουσίας, στο επίκεντρο της τριήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται το λεγόμενο «πακέτο της ΔΕΘ», ήτοι τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρησεις που θα εξαγγείλει και εν συνεχεία θα αναλύσει διεξοδικά ο κ. Μητσοτάκης, τόσο κατά τα εγκαίνια της Έκθεση στο Βελλίδειο όσο και κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου

Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Λίγη ώρα μετά την άφιξή του, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την κεντρική αγορά της πόλης.

Ο πρωθυπουργός περπάτησε σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και περαστικούς, ενώ στην πλατεία Αριστοτέλους σταμάτησε στο περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της ΝΔ και γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Ζήσης Ιωακείμοβιτς.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.