Φυσικό αέριο: Η Νορβηγία πρόθυμη να δώσει τη λύση στην Ε.Ε. με στόχο την σταθεροποίηση της αγοράς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι αξιωματούχοι της Νορβηγίας εμφανίστηκαν χθες πρόθυμοι να βοηθήσουν την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πλήγμα από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου μετά τις περικοπές της Ρωσίας.

Πιο αναλυτικά, εκπρόσωποι της σκανδιναβικής χώρας δήλωσαν σήμερα ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της και ότι προτίθενται να συνεργαστούν με την ΕΕ για τη σταθεροποίηση της αγοράς. Και όλα αυτά, παρόλο που η Νορβηγία -ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης- έχει ήδη την ικανότητα να καλύψει το κενό που αφήνει η Ρωσία, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει να διαχειριστεί τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, έχει ωθήσει ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στο χείλος του γκρεμού και έχει αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης, δημιουργώντας την ανάγκη για επείγουσες προτάσεις για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις εξαιρετικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου» είπε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere σε δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με εταιρείες φυσικού αερίου προκειμένου να συζητήσουν τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πουλάει φυσικό αέριο η Νορβηγία στην Ευρώπη.

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν κατά 250% ή και περισσότερο το περασμένο έτος, ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα της Νορβηγίας από τις εξαγωγές, αλλά δημιούργησαν όλεθρο για τις ενεργειακές εταιρείες που έχουν παγιδευτεί στη δίνη.

Από τότε που η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα να αποδίδει τις μειώσεις σε τεχνικά ζητήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία. Για την Ευρώπη, ο ρωσικός ισχυρισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πρόσχημα.

Η Νορβηγία αναμένεται να παραγάγει περίπου 122 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% από το 2021, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.