Bloomberg: Οι χειμερινές ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως το 2025

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εστιάζουν στην επιβίωση για τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα, ο επόμενος φαίνεται ότι μπορεί να είναι ακόμα χειρότερος.

Ηαπώλεια των ρωσικών αποθεμάτων φυσικού αερίου θα προκαλέσει την ταχύτερη εξάντληση των αποθεμάτων καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα κάνει τη διαδικασία προετοιμασίας για τις επόμενες περιόδους θέρμανσης ακόμη πιο δύσκολη. Χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη γρήγορη λύση, η κρίση πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2025, σύμφωνα με στελέχη από τον χώρο της ενέργειας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Niek Den Hollander, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Uniper SE, σε συνέντευξή του στο συνέδριο Gastech στο Μιλάνο αυτή την εβδομάδα. «Είναι πιθανό οι χώρες να μην μπορούν να γεμίσουν τις αποθήκες τους στον βαθμό που κατάφεραν αν το κάνουν φέτος».

Η χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50 χρόνων

Η Ευρώπη πλήττεται από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία. Με τις τιμές να εκτινάσσονται στα ύψη, η συμπίεση έχει εντείνει την κρίση κόστους ζωής και έχει ωθήσει τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης.

Οι ηγέτες της Ευρώπης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον βραχυπρόθεσμο «πόνο» και έχουν διαθέσει περισσότερα από 300 δισ. ευρώ (297 δισ. δολάρια) για να απαλλαγούν από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος αυτό το χειμώνα. Αλλά θα έρθουν αντιμέτωποι με τον «λογαριασμό» όταν λήξουν αυτά τα μέτρα και δεν υπάρχει ακόμα ανακούφιση.

«Κάπου μεταξύ 2025 και 2027 θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να επιστρέφουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021», δήλωσε ο Ed Morse, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Citigroup Inc., σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου «δεν αυξάνεται από τη μια μέρα στην άλλη».

Μετά από δεκαετίες οικοδόμησης της εξάρτησής της από τη Μόσχα, η περιοχή αντιμετωπίζει τώρα μια οδυνηρή επαναφορά, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να περιορίσουν τη χρήση και τις επιχειρήσεις να μειώνουν την παραγωγή.

«Αυτό θα καταλήξει στην καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο Charif Souki, πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης LNG Tellurian Inc. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Θα οδηγείς το αυτοκίνητό σου λιγότερο συχνά, θα ανάβεις τη θέρμανση λιγότερο συχνά, θα ανάβεις τα φώτα σου λιγότερο συχνά και θα πρέπει να ζεις με τη βιομηχανική παραγωγή που έχει περιοριστεί».

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ρωσικό αέριο – το οποίο πέρυσι κάλυψε περίπου το 40% της ζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί. Αφού η Gazprom διέκοψε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream επ’ αόριστον το Σαββατοκύριακο, ίσως πάρουν σειρά και οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας.

«Εάν το τελικό παιχνίδι του Κρεμλίνου είναι να στερέψει πλήρως η κεντρική Ευρώπη από ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, τότε σίγουρα κινδυνεύει και η προμήθεια μέσω Ουκρανίας», δήλωσε η Laura Page, ανώτερη αναλύτρια LNG στην εταιρεία ενεργειακών δεδομένων Kpler.

Η πρόταση της ΕΕ για πλαφόν και οι εναλλακτικές

Η ΕΕ στοχεύει να συζητήσει ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, μέρος ενός πρωτοφανούς σχεδίου για είσοδο στις ενεργειακές αγορές. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Μόσχα δεν θα παράσχει τίποτα εάν εισαχθεί το ανώτατο όριο.

Η αντιπαράθεση ασκεί πίεση στους ηγέτες της Ευρώπης να διαφοροποιήσουν τις πηγές. Η Νορβηγία είναι πλέον ο κύριος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, αλλά δεν έχει την ικανότητα να αντισταθμίσει πλήρως τις προμήθειες από τη Ρωσία. Άλλοι κοντινοί προμηθευτές, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αλγερία, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Το LNG, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί με πλοίο από μακρινούς παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ, είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή. Η Γερμανία – μεταξύ των χωρών που εκτίθενται περισσότερο στην απώλεια ρωσικών παραδόσεων – πιέζει να ανοίξει τους πρώτους πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG τους επόμενους μήνες.

Αλλά η ικανότητα εισαγωγής είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος. Η παγκόσμια παραγωγή LNG είναι ήδη περιορισμένη και η αύξηση της χωρητικότητας διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Colin Parfitt, αντιπρόεδρο της Chevron Corp. Εντωμεταξύ, η Ευρώπη πρέπει να παλέψει με την Ασία για τους υπάρχοντες όγκους για τα επόμενα δύο χρόνια.

Με την Ευρώπη αντιμέτωπη με μικρότερα αποθέματα διαθέσιμου φυσικού αερίου, οι αγορές θα παραμείνουν σφιχτές για το άμεσο μέλλον.

«Θα επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος», δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της νορβηγικής εταιρείας ενέργειας Equinor ASA. «Η αστάθεια στις τιμές είναι εδώ για να μείνει για περισσότερο.»

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.