Περίπου 100 πτήσεις ακυρώθηκαν σε Λισαβόνα και Πόρτο λόγω απεργιών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι απεργίες του προσωπικού εδάφους στα αεροδρόμια της Λισαβόνας και του Πόρτο επηρεάζουν όλη την κίνηση στους αιθέρες της χώρας, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν περίπου 100 πτήσεις που θα έφταναν ή θα έφευγαν από την Πορτογαλία.

Οι απεργίες του προσωπικού εδάφους των μεγάλων αεροδρομίων της Πορτογαλίας αναμένεται να διαρκέσουν έως το βράδυ της Κυριακής (28.8.2022), σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης των πορτογαλικών αεροδρομίων (ANA).

Η εταιρεία που επηρεάστηκε περισσότερο είναι η EasyJet, καθώς ακύρωσε τις περισσότερες πτήσεις που θα έφταναν ή θα έφευγαν από τα δύο βασικά αεροδρόμια της Πορτογαλίας, λόγω των απεργιών των εργαζομένων της εταιρείας Portway, που είναι θυγατρική της ANA.

Παρ’ όλα αυτά στη Λισαβόνα «επικρατεί ηρεμία», καθώς η πλειονότητα των επιβατών των πτήσεων που ακυρώθηκαν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της ANA.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η απεργία αυτή των εργαζομένων της Portway τηρήθηκε κατά 90% στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και κατά 85% σε αυτό του Πόρτο. Η κινητοποίηση αυτή επηρέασε σε μικρότερο βαθμό τα αεροδρόμια της Φουνσάλ, στην Μαδέρα, και της Φάρο, στην τουριστική περιφέρεια Αλγκάρβε, στη νότια Πορτογαλία.

Οι απεργοί ζητούν «άμεση αύξηση των μισθών» που θα επιτρέψει στους εργαζομένους να «ξαναβρούν την αγοραστική τους δύναμη», σύμφωνα με ανακοίνωση του εθνικού συνδικάτου εργαζομένων της πολιτικής αεροπορίας (SINTAC), που προκήρυξε τις απεργίες.

Συνδικαλιστικά στελέχη κατηγορούν κυρίως την επιχείρηση ότι εμποδίζει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας και δεν σέβεται το εργατικό δίκαιο όσον αφορά τις αποδοχές για τις ημέρες αργίας.

Η Portway, η οποία απασχολεί περίπου 2.500 ανθρώπους, ανήκει κατά 100% στην ANA, θυγατρική του γαλλικού ομίλου Vinci, ο οποίος είχε λάβει το 2013 την παραχώρηση των πορτογαλικών αεροδρομίων.

Η εταιρεία κρίνει σε ανακοίνωσή της την απεργία αυτή “ανεύθυνη” καθώς γίνεται “σε μια στιγμής έντονης δραστηριότητας για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό”, μια από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της πορτογαλικής οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.