Επική φάρσα Γάλλου επιστήμονα – Το τηλεσκόπιο James Webb και το… σαλάμι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Ετιέν Κλέιν, διευθυντής ερευνών της γαλλικής επιτροπής ατομικής ενέργειας (CEA) έκανε μια επική φάρσα. Δημοσίευσε στο Twitter την Κυριακή 31 Ιουλίου την φωτογραφία από μια φέτα από σαλάμι (σοριζό) σε μαύρο φόντο. Για να κάνει αξιόπιστο το tweet του διευκρίνισε ότι η εικόνα τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb… και για να γίνει ακόμη πιο πιστευτή η ανάρτηση του υπογράμμισε το επίπεδο της λεπτομέρειας της φωτογράφησης, γράφοντας πως «ένας νέος κόσμος αποκαλύπτεται ημέρα με την ημέρα».

Συγκεκριμένα ο Ετιέν Κλέιν έγραψε: «Φωτογραφία του Proxima Centauri, του κοντινότερου αστέρα στον Ήλιο, που βρίσκεται σε απόσταση 4,2 ετών φωτός. Η λήψη έγινε από το JWST. Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας… Ένας νέος κόσμος αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα».

Αντιμέτωπος με την διάσταση που πήρε το αστείο του, ο Κλέιν επανήλθε και αποκάλυψε πως επρόκειτο για μια επιστημονική φάρσα και κάλεσε τους χρήστες του διαδικτύου να είναι προσεκτικοί με τις εικόνες που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα.

«Αισθάνομαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι αυτό το tweet που δείχνει μια υποτιθέμενη φωτογραφία του Proxima Centauri ήταν απλώς μια μορφή διασκέδασης. Ας μάθουμε να είμαστε επιφυλακτικοί με τα επιχειρήματα της εξουσίας όσο και με την αυθόρμητη ευγλωττία ορισμένων εικόνων…» έγραψε κάτω από το αρχικό του tweet. «Σύμφωνα με τη σύγχρονη κοσμολογία, κανένα αντικείμενο… ισπανικής προέλευσης ντελικατέσεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από τη Γη», πρόσθεσε, πάντα με χιουμοριστικό ύφος.

real.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.