Δήμος Αιγιαλείας: Ένας χρόνος μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τις Κοινότητες Ζήριας, Καμαρών και Λόγγου του Δήμου Αιγιαλείας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Ζήρια, παρουσία του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου και του αρμοδίου για την Δ.Ε. Ερινεού αντιδημάρχου κ. Γιώργου Ντίνου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Γλωσσίδης Βασίλης πρόεδρος Τ.Κ. Ζήριας, Καραΐσκος Νίκος αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Αιγιαλείας, Γεωργίου Μάριος αντιπρόεδρος Τ.Κ. Ζήριας και επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας δασοπυρόσβεσης, Τσαγανάς Στάθης τοπικός σύμβουλος Τ.Κ. Ζήριας, Σκανδάμης Μαρίνος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωπος της Αναγνωστοπούλου Σίας, Μπαλαφούτη Μαρία πρόεδρος συλλόγου Ακονιάς, Παλαιολόγου Ανδρέας μηχανικός του δήμου Αιγιαλείας και τα μέλη του συλλόγου ‘’Φίλων Άνω Ζήριας’’ Καμπάση Αγγελική και Καραμπούλα Αγγελική.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η ανακλοίνωση του Δήμου, «αναλύθηκαν οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για την στήριξη των πληγέντων και μέτρα που ελήφθησαν για την αποκατάσταση των υποδομών μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 31ης Ιουλίου 2021, καθώς και ο προγραμματισμός ενεργειών για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα.

Όπως τονίστηκε, η Δημοτική Αρχή ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά, καθώς και κατά την διάρκειά της, με την προσωπική κινητοποίηση του Δημάρχου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των Αντιδημάρχων, που στάθηκαν δίπλα στους κατοίκους, συντονίζοντας την εκκένωση των κοινοτήτων, το έργο της κατάσβεσης, καθώς και την βοήθεια με τρόφιμα, νερά και κάθε άλλο μέσο στους πληγέντες κατοίκους, δίνοντας τις σχετικές εντολές.

• Έστειλε αμέσως βυτιοφόρα για να ενισχύσουν τα πυροσβεστικά οχήματα στο έργο της κατάσβεσης.

• Κάλεσε την ίδια ημέρα της πυρκαγιάς το Συντονιστικό όργανο, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας,  του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και των επικεφαλής της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

• Από την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς, ο δήμος εγκατέστησε επί 2 μήνες την υπηρεσία Πρόνοιας στο κοινοτικό γραφείο της Ζήριας, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν με μετακινήσεις για υποβολές αιτήσεων οι πληγέντες  κάτοικοι της κοινότητας και της γύρω περιοχής.

• Κινητοποίησε και κάλεσε στην περιοχή όλους τους καθ’ύλην αρμόδιους (Υπουργό Εσωτερικών – Αρχηγούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων – Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχες), για να δουν από κοντά την καταστροφή που συντελέστηκε, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε όλη την έκτασή τους.

• Οργάνωσε τις υπηρεσίες του δήμου στη στήριξη της πληγείσης περιοχής, συνέταξε άμεσα και υπέβαλε μελέτες για την άμεση αποκατάσταση των υποδομών και για αντιπλημμυρικά έργα.

• Καθάρισε από τα υλικά και τα σκουπίδια την περιοχή παραπλεύρως του δρόμου προς Άνω Ζήρια, δημιουργώντας προστατευτικά αναχώματα για την παρεμπόδιση ανάλογης κατάστασης στο μέλλον.

• Καθάρισε όλα τα ρέματα της περιοχής και τα ξεμπάζωσε για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

• Ανέθεσε αμέσως εργολαβία συνολικού ποσού € 20.000, καθάρισε και απομάκρυνε όλα τα καμένα δένδρα και κλαδιά από τους κοινόχρηστους χώρους.

• Η ΔΕΥΑ ανέθεσε εργολαβία συνολικού ποσού € 15.000 και αποκατέστησε το κατεστραμμένο δίκτυο άρδευσης της Ζήριας.

• Η ΔΕΥΑ απάλλαξε τους κατοίκους της κοινότητας Ζήριας από τα τέλη άρδευσης για το έτος 2021 και μείωσε τα τέλη ύδρευσης απαλλάσσοντας κάθε υδρόμετρο κατοικίας η επαγγελματικού χώρου κατά 250 κυβικά για το έτος 2021 και μειώνοντας τα τέλη ύδρευσης κατά 50% για το έτος 2022.

• Έχουν ληφθεί προσφορές από την ΔΕΥΑ και προχωρά  η ανάθεση του έργου σύνδεσης της υδρομάστευσης στην περιοχή Μούρες (έργο τεράστιας σημασίας για την περιοχή), με τις κεντρικές δεξαμενές της Ενότητας Ερινεού στο Δαμακίνι.

• Ψηφίζετε στην συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου του ΔΣ της ΔΕΥΑ, η σύνταξη μελέτης για την άρδευση όλης της κοινότητας Ζήριας.

• Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο με πρόταση του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου (κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη), η αγορά χώρου για κατασκευή κοινόχρηστου χώρου πολλαπλών δράσεων στο κέντρο της Ζήριας.

• Συντάχθηκαν και δημοπρατούνται δύο μελέτες συνολικού ποσού € 150.000 για ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας.

• Προχωρούν οι διαδικασίες για την διάνοιξη του δρόμου Λαμπιρίου – Ακονιάς, για να αποκατασταθεί η πρόσβαση στην περιοχή.

«Οι ανωτέρω ενέργειες του Δήμου, σκοπό έχουν την αποκατάσταση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων, σύγχρονων υποδομών για τη πρόληψη παρόμοιων φαινομένων. Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι, ότι θα είμαστε πάντα δίπλα στους κατοίκους της περιοχής και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην συμβούν στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις.» σημείωσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για την εθελοντική προσφορά τους τα μέλη του συλλόγου ‘’Φίλων Άνω Ζήριας’’, καθώς και οι κ. Γλωσσίδης Κωνσταντίνος, κ. Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, κ. Γεωργόπουλος Βασίλειος, κ. Κωστόπουλος Χρήστος, κ. Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης και κ. Καραμάνος Αριστείδης».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.