Αχαΐα: Στον «αέρα» ο τρύγος εξαιτίας της έλλειψης εργατών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μετά τους πατατοπαραγωγούς και καρπουζοπαραγωγούς αντιμέτωποι με την έλλειψη εργατικού δυναμικού βρίσκονται και οι σταφιδοπαραγωγοί και αμπελουργοί της Αχαΐας, που αδυνατούν να ξεκινήσουν τον τρύγο, ο οποίος δεν μπορεί να περιμένει…
Η πλειονότητα των παραγωγών έχει επιστρατεύσει όλα τα μέλη της οικογένειας, αλλά και συγχωριανούς για να μπορέσουν να τρυγήσουν, αφού οι εργάτες είναι άφαντοι κι όσοι βρίσκονται ακόμη στα χωριά δηλώνουν αδυναμία λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Οι εκτάσεις γης που έχουν μείνει ακαλλιέργητες, είτε λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, είτε λόγω της δυσκολίας εύρεσης εργατών, μέρα με την μέρα αυξάνονται, ενώ το εργατικό πρόβλημα δεν είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί μόνο την περίοδο της συγκομιδής αλλά καθ΄όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Μάλιστα, το πρόβλημα έχουν αναδείξει πολλοί αγροτικοί σύλλογοι στην Αχαΐα και στην Ηλεία, προειδοποιώντας για τις συνέπειες στην τοπική οικονομία, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπισή του.

«Είναι μεγάλο το πρόβλημα από την έλλειψη εργατών γης. Είμαστε στον τρύγο και πολλές χιλιάδες εργατών έχουν φύγει στο εξωτερικό. Επίσης το μεροκάματο έχει ανέβει στα ύψη και φτάνει στα 50 ευρώ στο χωράφι. Θα πρέπει οι κυβερνώντες να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα», ανέφερε παραγωγός από τη Δυτική Αχαΐα.

Την ίδια ώρα, έως τώρα επικρατεί σιγή ιχθύος όσον αφορά το θέμα της τιμής που αν παραμείνει στα 90 λεπτά που πέρυσι πληρώθηκαν το κιλό, πολλοί είναι εκείνοι που δεν βλέπουν μέλλον στην καλλιέργεια και εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα εγκαταλείψουν την  καλλιέργεια.

Το κόστος παραγωγής  ανά κιλό φθάνει το 1,20 με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση αφού τα έξοδα για την παραγωγή δεν είναι βέβαιοι ότι θα τα βγάλουν από την εμπορία του προϊόντος.

πηγη: Εφημερίδα Γνώμη

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.