Βουλή: Συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις με 142 «ναι»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το «πράσινο φως» για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και τις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού, άναψε η Βουλή.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη 142 βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, της δεύτερης που προτείνει η μειοψηφία μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος. Σημειώνεται ότι από τη διαδικασία απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Οι 157 βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν «παρών», καθώς όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές «η αντιπολίτευση δεν δέχεται τη διεύρυνση της έρευνας». Η επιτροπή θα διερευνήσει πάντως, υποθέσεις και όχι περιόδους που ζητούσε η πλειοψηφία.

Τις επόμενες ημέρες η Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται να συγκροτηθεί σε Σώμα και είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο οι συνεδριάσεις να είναι απόρρητες λόγω της φύσης του αντικειμένου.

Σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου της Βουλής η Εξεταστική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 29 μέλη κατά αναλογία της δύναμης των κομμάτων, δηλαδή 15 από τη ΝΔ, 8 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από το ΠΑΣΟΚ, από έναν βουλευτή θα έχουν τα μικρότερα κόμματα και ένας ανεξάρτητος.

Η προθεσμία της εξεταστικής για να ολοκληρώσει τις εργασίες της σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου είναι ένας μήνας.

Την Πέμπτη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Πέμπτη. Ζητούμενο αποτελεί η διασφάλιση της μυστικότητας μετά τις διαρροές κατά την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Οι τρόποι διασφάλισης του απορρήτου θα συζητηθούν την Τετάρτη στη Διάσκεψη των Προέδρων και ακούγεται πολύ έντονα πως είναι πιθανό να ζητηθεί από τους βουλευτές -μέλη της επιτροπής να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα εκτός αιθούσης. Πρακτικά κι αυτή τη φορά δεν θα τηρηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ θα ζητήσει κι αναμένεται να κατατεθεί άμεσα το σχετικό αίτημα να κληθούν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης (επί ΣΥΡΙΖΑ) και Θεόδωρος Δραβίλας (επί συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου), ενώ η αντιπολίτευση όπως είναι γνωστό έχει ζητήσει να προσέλθουν οι κ.κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.