Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Καταθέστε πρόταση μομφής και ελάτε να μετρηθούμε»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στην Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις παρακολουθήσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του ζήτησε η συζήτηση να διεξαχθεί σε κλίμα εθνικής ευθύνης και κάλεσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αν θεωρεί ότι έγιναν παρανομίες να προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μαθευτεί ποιος παρακολουθούσε και τον ίδιο, όπως υποστηρίζουν δημοσιογραφικές έρευνες και αναφέρθηκε στις αλλαγές που προτίθεται να φέρει στην ΕΥΠ.

Αποκάλυψε ότι «στον Έβρο μεθοδεύεται ήδη ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο» και πως υπάρχουν συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος που επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις αλλά διεμήνυσε ότι δεν θα κάνει πίσω πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

Με την φράση «Άγιο είχαμε και γλιτώσαμε από την απόλυτη καταστροφή», σχολίασε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την δευτερολογία του τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην κυβέρνηση. «Δεν ξέρω αν τα άκουσε αυτά ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι αυτή η φαιδρή τραγικότητα που παρακολουθήσαμε ήταν υπουργός κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «επεισόδιο» Τσίπρα – Γεραπετρίτη. «Θέλω να σας συγχαρώ κύριε Τσίπρα για τη νέα εντυπωσιακή κωλοτούμπα που κάνατε και πήρατε πίσω όσα είπατε στην πρωτομιλία σας», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «αυτό λέγεται κοινοβουλευτική θρασυδειλία. Αναρωτιέμαι με τι άνεση έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και μιλάτε για μια συνεδρίαση που είναι μυστική. Είστε ο 4ος πολιτειακός παράγοντας στην χώρα και χρησιμοποιείτε φράσεις που ειπώθηκαν σε απόρρητη συνεδρίαση της Βουλής».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας έβαλε στο στόμα του κ. Δεμίρη πράγματα που δεν είπε. «Παραβιάσατε ανοικτά το νόμο χρησιμοποιώντας πρακτικά από μια μυστική συνεδρίαση».

«Με κατηγορήσατε ότι εγώ έδωσα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Μήπως κρίνετε εξ’ ιδίων τα αλλότρια; Εδώ είναι ο δικός σας λόγος απέναντι στον δικό μου. Εγώ είπα ότι δεν γνώριζα για την παρακολούθηση κανενός πολιτικού προσώπου. Ο κ. Βαρουφάκης τα «μπαλαμούτιασε» λίγο και είπε σήμερα ότι δεν ακούγατε κανέναν πολιτικό, κανέναν δημοσιογράφο και κανέναν επιχειρηματία. Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει την δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών που είναι διαβαθμισμένες. Εγώ δεν ρωτούσα ποτέ ποια είναι αυτή η πηγή. Να πείτε ανοικτά αν γνωρίζατε ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: Τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής, η ΑΔΑΕ και οι εισαγγελείς. Πιστεύετε πραγματικά ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Ιταλός πρωθυπουργός γνωρίζουν ποιοι παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες; Είναι αλήθεια ότι υπήρχε το 2016 μια έρευνα για διαφθορά στην ΕΛΑΣ και φαίνεται ότι υπήρχαν συνομιλίες αστυνομικών με τον υπουργό Άμυνας και την σύζυγό του. Αυτό το πόρισμα κατατέθηκε στο γραφείο σας. Και αναρωτιέμαι: ο υπουργός Άμυνας της χώρας κάνει νταλαβέρια και δεν κάνετε τίποτα απολύτως; Άρα ας προσέχετε λίγο. Και μετά ελάτε να μας πείτε ότι επί των ημερών σας δεν παρακολουθείτο δημοσιογράφος, πολιτικός ή επιχειρηματίας».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς από τις παρακολουθήσεις. Κανείς δεν μπορεί να πει επί της αρχής ότι ένα πολιτικό προσωπο, ή ένας δημοσιογράφος, ή ένας επιχειρηματίας μπορεί να μην κινείται εναντίον της εθνικής ασφάλειας. Δεν προκαλούνται ρήγματα στην εθνική ασφάλεια ούτε από τον μανάβη, ούτε από τον υδραυλικό. Θα πρέπει όμως να υπάρχει ένα πιο αυστηρό φίλτρο τεκμηρίωσης που να δικαιολογεί μια τέτοια παρακολούθηση. Στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη αυτό το φίλτρο δεν υπήρχε. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια στεγανή διαδικασία. Είμαι ανοικτός να ακούσω προτάσεις από όλα τα κόμματα. Η πρώτη βελτίωση που κάναμε είναι η διπλή έγκριση από τον εισαγγελέα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας βουλευτής μπορεί να εξαιρείται λόγω της ιδιότητάς του».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Γιατί δεν πηγαίνει να ενημερωθεί; Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη, τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή για να τεκμηριώσουν την παρακολούθηση και γι’ αυτό απομακρύνθηκαν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο γραμματέας του πρωθυπουργού. Οι συγκεκριμένοι λόγοι που αιτιολόγησαν την παρακολούθησαν θα μπορέσουν να αναζητηθούν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις. Δεν θα υπάρξει αντίρρηση εκτός από τα πρόσωπα που έχουν προταθεί να προστεθούν και άλλοι διοικητές όπως είπε και ο κ. Κουτσούμπας. Φαντάζομαι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Να κληθούν ο κ. Ρουμπάτης και ο κ. Δραβίλας».

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια της δευτερολογίας του αναφέρθηκε σε όσα έθιξε ο κ. Τσίπρας.

Για την θεσμική εκτροπή στην οποία αναφέρθηκε είπε: «Σήμερα υπάρχουν 3 πραγματικά δεδομένα που αφορούν την εποχή της δικής σας διακυβέρνησης. Η ΕΡΤ και ο έλεγχός της περιήλθε στον κ. Νίκο Παππά το 2015 και ο κ. Παππάς σήμερα παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο για συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με χειραγώγηση για τις τηλεοπτικές άδειες. εσείς εξακολουθείτε να καλύπτετε και Παππά και Παπαγγελόπουλο. Ο κ. Κρέτσος έχει παραπεμφθεί επίσης στην δικαιοσύνη. Αυτά είναι τα δικά σας πεπραγμένα για το πως χειριστήκατε τα ΜΜΕ».

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και το γεγονός ότι κάλεσε την Κ.Ο. να ρίξει την κυβέρνηση είπε: Η ομάδα αυτή έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Εμείς ψηφίσαμε το 3ο μνημόνιο και κρατήσαμε την χώρα στην ευρωζώνη. Η ΝΔ δεν είναι απλά ενωμένη και συμπαγής αλλά θα κάνει ό,τι απαιτείται. Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της Βουλής καταθέστε πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να μετρηθούμε.

Η δευτερολογία Τσίπρα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν απάντησε για το πόσους βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί. Πότε ενημερωθήκατε ότι ήταν σε νόμιμη επισύνδεση ο κ. Ανδρουλάκης; Αν θέλετε να μιλήσω ακριβολογώντας ο κ. Γεραπετρίτης δεν μίλησε στην επιτροπή αλλά έκανε τον ψόφιο κοριό. Δεν μου απάντησε: γνώριζε ή δεν γνώριζε;

Αναρωτήθηκε επίσης «συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε περιπτώσεις κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου; Και μας κουνάτε το δάχτυλο και μιλάτε για κυβίστηση; Η ομιλία σας δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα. Δεν είναι ασφαλείς κανείς μας όταν λέτε ότι κανείς δεν εξαιρείται. Ενόσω διεξάγεται αυτή η συζήτηση παρενέβη εκ νέου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και κατέθεσε τη νομική του άποψη. Κι επειδή με ρωτήσατε σας απαντώ ότι με αυτή τη νομική άποψη συμφωνεί κάθε δημοκρατικός πολίτης. Ότι πρέπει να υπάρχει εξαίρεση και απαγορεύει να έχει την δυνατότητα η υπηρεσία παρά μονάχα με την υπογραφή εισαγγελέα να έχετε την δυνατότητα γνώσης των επικοινωνιών του. Και στην Χρυσή Αυγή υπήρξε στην δικογραφία καμία επισύνδεση και δεν το γνωρίζαμε; Όχι δεν υπήρξε ουδέποτε επίσημη επισύνδεση σε εκλεγμένο εκπρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο μόνος που το τολμήσατε είστε εσείς».

Αποκάλεσε τον πρωθυπουργό προβλέψιμο και τόνισε ότι στις παρεμβάσεις που έκανε με τοξικότητα αναφέρθηκε στα τρολ του διαδικτύου. «Αναφερθήκατε σε Πανούση, Βαρουφάκη, Βαλαβάνη. Όλοι έκαναν δήλωση και είπαν ότι δεν τους παρακολουθούσαν. Όλα αυτά δείχνουν τον πανικό σας. Είστε σε πανικό και δεν το κρύβετε. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες. Αν έχετε σοβαρή καταγγελία για την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση να την πάτε στον εισαγγελέα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Θα είχε έστω και ένα στοιχείο ο κ. Μητσοτάκης που ενοχοποιεί την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα το είχε δημοσιοποιήσει;»

Ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί.

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο γόνοι αριστοκρατίας και ιδιοκτησίας. δεν αντιμετωπίζουν όλοι σε αυτή την αίθουσα το κράτος ως λάφυρο και τους πολίτες ως παθητικούς δέκτες αδικίας και προπαγάνδας», τόνισε ακόμα.

«Εγώ δεν πήρα υπό την ευθύνη μου την ΕΥΠ αλλά δεν θα κάνω τον ανήξερο. Ότι δεν γνωρίζατε ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ποιος σας είπε να τα πείτε αυτά; Ποια συνταγματική αρχή λέει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να γνωρίζει ο πρωθυπουργός; Επί των ημερών μας ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ και ούτε θα υπήρχε ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού και ένας δημοσιογράφος που να έπεσε θύμα επισύνδεσης. Δεν θα προέβαινα ποτέ σε τέτοια εγκληματική κακοποίηση του κράτους δικαίου. Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης για κανέναν πολιτικό αρχηγό ή άλλον πολιτικό μας αντίπαλο. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ προσανατολίστηκε στο οργανωμένο έγκλημα και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Τότε με εντολή μου ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ σας ενημέρωνε τακτικά. Σας αφήσαμε δυο μεγάλους φακέλους. Η μια έχει προχωρήσει στο δικαστικό δρόμο και τα στοιχεία που βγαίνουν τα επικαλείστε στην Βουλή και μπερδεύετε και τα επίθετα. Ακόμα και για το έγκλημα δεν υπήρξε επισύνδεση βουλευτή. Το να καταγράφηκε είναι άλλο», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σας έπιασε να ελέγξετε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ; Κάντε εξεταστική για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άλλη. Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε. Ποιον θέλετε να φοβερίσετε; Τους δικούς σας; Τον κ. Σαμαρά που ήταν πρωθυπουργός; Ή τον κ. Δένδια που ήταν υπουργός προστασίας του πολίτη; Μην διανοείστε να αποδράσετε από την διερεύνηση της αλήθειας για Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Αυτό πρέπει να γίνει αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα», υπογράμμισε.

«Είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών. Αυτό έχει καταγραφεί έχει τελειώσει», είπε ακόμα απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. Τον αποκάλεσε επίσης «υποκλοπέα της εξόδου από τα μνημόνια».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.