Χάρης Καστανίδης: «Πρώτα Επιτροπή Θεσμών και μετά προ ημερησίας» – Γιατί το ΠΑΣΟΚ είπε «όχι» στο νέο διοικητή ΕΥΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο κ. Καστανίδης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα του διορισμού νέου διοικητή της ΕΥΠ.

«Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να παράσχει θετική γνώμη στο νέο εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη για την θέση του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Όπως σημείωσε, το κόμμα του δεν υποστήριξε τον Θεμιστοκλή Δεμίρη, επειδή «διανύουμε μία περίοδο θεσμικής εκτροπής, με όσα τρομερά έχουν συμβεί στην προσβολή της Δημοκρατίας και το κράτος δικαίου και, συνεπώς, θα έπρεπε ένας πρωθυπουργός, ο οποίος ενδιαφέρεται να διορθώσει τα λάθη του και τα ημαρτημένα, να συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης, να οριστεί πρόσωπο που να έχει ευρύτερη συμφωνία και στήριξη για να ασκήσει τα καθήκοντά του».

 

 

«Μείζον θέμα για την κυβέρνηση οι δηλώσεις Δεμίρη»

Ο κ. Καστανίδης τόνισε, μάλιστα, πως πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, «προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση, πιθανόν και αυτή τη στιγμή, πολιτικών προσώπων».

Και σημείωσε πως το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του.

«Πρώτα Επιτροπή και μετά προ ημερησίας»

Γι’ αυτό ακριβώς, προσέθεσε ο κ. Καστανίδης, «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος και θεσμικής ευθύνης, ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα».

Διαφορετικά, όπως υποστήριξε, η συζήτηση της Παρασκευής, «χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα παρακολουθούμενα, πώς, υπό ποιες συνθήκες και γιατί, θα αποτελέσει αφορμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και κυρίως, δεν θα καθοδηγεί η αλήθεια τα πολιτικά κόμματα».

«Εμείς πάντως», κατέληξε στη δήλωσή του ο Χάρης Καστανίδης, «αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή να προχωρήσουμε σε θεσμικές αποφάσεις, που θα διορθώνουν τη λειτουργία της ΕΥΠ και θα την τοποθετούν στη βάση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.