Άσπρισε ο Όλυμπος μέσα στον Αύγουστο – Μετεωρολόγος εξηγεί το φαινόμενο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ξαφνικά μέσα στον Αύγουστο ο Όλυμπος «ντύθηκε» στα λευκά. Ωστόσο χιονοχάλαζο και όχι χιόνι ήταν η πιθανότερη αιτία για το φαινόμενο αυτό.

Όπως εξήγησε στο grtimes.gr, o μετεωρολόγος του northmeteo.gr, δρ Σταύρος Κέππας, το πιθανότερο και, βλέποντας τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη μέση τροπόσφαιρα, είναι ότι ο Όλυμπος “άσπρισε” από από χιονοχάλαζο που δύναται να σημειωθεί ακόμα και σε θερμοκρασίας των 10°C.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αυτό συμβαίνει όταν «έχουμε κατακόρυφες ροές μέσα σε νέφη που συνδέονται με έντονο υετό για σύντομο χρονικό διάστημα». Το χιονοχάλαζο μπορεί να έστρωσε στα λευκά ένα σημείο του Ολύμπου που βρίσκεται στα 2.000μ. υψόμετρο, αλλά διαφέρει από το χιόνι, ενώ δε δημιουργείται όπως το χαλάζι.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος πρόκειται για ένα παγοκρύσταλλο ή μια νιφάδα (συσσωμάτωμα παγοκρυστάλλων) ο οποίος περνά μέσα από ένα σημείο του νέφους με μεγάλα ποσά υγρασίας και έτσι, τα κατά πολύ μικρότερα σε μέγεθος υδροσταγονίδια παγώνουν πάνω σε αυτή. «Έτσι έγινε και στον Όλυμπο, δημιουργείται ένα συσσωμάτωμα πάγου. Σε περίπτωση, λοιπόν, που το φαινόμενο αυτό ενταθεί ιδιαίτερα τότε μπορεί να «στρώσει» σε επιφάνειες» όπως έγινε και στον Ολυμπο.

Καταλήγοντας, για το φαινόμενο στον Ολυμπο, αναφέρει ότι πρόκειται για μία πιο συμπαγή νιφάδα, που δύναται να διατηρηθεί περισσότερες ώρες σε θετικές θερμοκρασίες συγκριτικά με το χιόνι.

Δείτε το βίντεο από το kozanimedia:

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.