Πετρέλαιο: Γιατί έχασε 30% μέσα σε 2 μήνες – Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι τιμές πετρελαίου έχουν μειωθεί σε λογικότερα επίπεδα μετά από την αρχική ανοδική τους πορεία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η τιμή του WTI έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 28% από τα υψηλά Ιουνίου, στα $90/βαρέλι σήμερα Τετάρτη 10/8. Παράλληλα, η τιμή του Brent έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 30% από το υψηλό Μαρτίου των $140/βαρέλι, στα $95/βαρέλι, σύμφωνα με το Business Insider.

Γιατί, όμως, μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου; Οι ειδικοί τονίζουν πως οι λόγοι της μείωσης των τιμών είναι ο φόβος για ύφεση, η σταθερότητα της ρωσικής αγοράς και η περιορισμένη ζήτηση. Κανείς, όμως, δε γνωρίζει ακόμα τι μέλλει γενέσθαι.

Ο κύριος παράγοντας της μείωσης των τιμών είναι ο φόβος δημιουργίας ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου το 2023. Η επιβράδυνση των οικονομιών οδηγεί σε μείωση της ζήτησης της ενέργειας.

Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία υπέδειξαν συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Η Βρετανία και η Ευρωζώνη αναμένεται να βιώσουν οικονομική ύφεση.

«Η ανησυχία για πρόκληση ύφεσης έχει πια αρχίσει να επηρεάζει και τις τιμές του αργού, προκαλώντας διόρθωση στο ανεξέλεγκτο ράλι», τόνισε ο αναλυτής της Oanda, Craig Erlam.

Αρκετοί αναλυτές τονίζουν πως η αύξηση της τιμής του δολαρίου έχει επίσης επηρεάσει την παγκόσμια ζήτηση, περιορίζοντας τις τιμές.

Ρωσία
Παράλληλα, η πετρελαϊκή παραγωγή της Ρωσίας έχει παραμείνει σταθερή παρά τις κυρώσεις της Δύσης και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η χώρα έχει αυξήσει τις εξαγωγές της στην Ινδία και την Κίνα, ενώ η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε σε καλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Η αγορά ήταν υπερβολικά απαισιόδοξη όσον αφορά την ικανότητα της μετάβασης των ρωσικών εξαγωγών σε άλλες χώρες», τόνισαν οι αναλυτές της JPMorgan σε πρόσφατη έκθεσή τους.

Ζήτηση
Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, υπάρχουν ενδείξεις πως η «όρεξη» για πετρέλαιο έχει περιοριστεί δραματικά. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε πως η ζήτηση για βενζίνη την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου κυμάνθηκε στα χαμηλότερα εποχιακά επίπεδα από το μακρινό 1996.

Επιπροσθέτως, οι αναλυτές τονίζουν πως η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ στην αγορά μετά από απόφαση του Προέδρου Joe Biden έχει επίσης μειώσει τις τιμές.

Οι προβλέψεις
Η Wall Street δε φαίνεται να είναι σίγουρη για το εάν οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται ή θα καταγράψουν ανάκαμψη. Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν πως οι τιμές θα μειωθούν στα $65/βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους σε περίπτωση ύφεσης. Ακόμα και χωρίς την ύφεση, οι ειδικοί της τράπεζας αναμένουν πως το πετρέλαιο θα «γλιστρήσει» στα $85/βαρέλι.

Όσο για τη Goldman Sachs, οι αναλυτές τονίζουν πως οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν λόγω της μεγαλύτερης από την υπολογιζόμενη ζήτηση. Σύμφωνα με τη Goldman, το Brent θα κυμανθεί στα $110/βαρέλι το γ’ τρίμηνο και στα $125/βαρέλι το δ’ τρίμηνο του έτους.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.