Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» σε δυο γύρους στα σούπερ μάρκετ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νέες αυξήσεις φωτιά έρχονται σύντομα στα ράφια των σούπερ μάρκετ που θα έχουν αντίκτυπο στις τσέπες των καταναλωτων.

Συγκεκριμένα οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες προϊόντων, με το ποσοστό της αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται στο 8%. Ωστόσο, υπάρχουν και προϊόντα οι τιμές των οποίων πρόκειται να αυξηθούν ακόμη και κατά 20%.

Πρώτος γύρος των ανατιμήσεων
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής προϊόντα:

Τοματικά και κέτσαπ 15%, φρέσκες σαλάτες 12%, χαρτικά 3% έως 11%, παξιμάδια 10%, γιαούρτια 9%, δημητριακά, κατεψυγμένες πίτσες και σάλτσες 8%, στιγμιαίος καφές, ρόφημα σοκολάτας, ελληνικός καφές, σοκολατοειδή, μπισκότα, φρυγανιές, γάλα και προϊόντα στοματικής υγιεινής 6%, αλλαντικά 5%, μπίρες έως 5%, σαμπουάν 4% και εισαγόμενα εμφιαλωμένα νερά κατά περίπου 2%.

Δεύτερος γύρος
Αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές σε κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες και κέικ σε ποσοστό έως και 20%, στα καθαριστικά πανάκια και στα κρασιά έως 14%, στα τυριά έως 12%, στα αλκοολούχα ποτά έως 10%, στα σαπούνια, στο αλουμινόχαρτο, στα υγρά πιάτων και στα αποσμητικά έως 9%, στα ζυμαρικά, στα καθαριστικά, στα μαλακτικά ρούχων, στους χυμούς και στις οδοντόκρεμες έως 8%, στις ρυζογκοφρέτες 7%, στο ρύζι, στο τσάι και στο βούτυρο 5%.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Real News», ήδη έχει ανακοινωθεί στα καταστήματα πώλησης τροφίμων μια ανατίμηση που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου και αφορά το κονσερβοποιημένο καλαμπόκι σε ποσοστό 10%.

Πότε θα περάσουν στα ράφια

Σημειώνεται ότι πρόκειται για αυξήσεις που έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρείες και δεν αφορούν το σύνολο των εταιρειών που παράγουν ή εμπορεύονται τα συγκεκριμένα αγαθά. Οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους. Οπως επισημαίνει στην Real news στέλεχος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, «σχεδόν καθημερινά, οι βιομηχανίες τροφίμων και άλλων προϊόντων μάς στέλνουν ανατιμημένους τιμοκαταλόγους.

Πλέον, μετά από τόσους μήνες ενεργειακής κρίσης έχουν λιγοστέψει τα περιθώρια για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε έστω και ένα μικρό ποσοστό των ανατιμήσεων». Οι αλλαγές των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ πραγματοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, με παράγοντες του λιανεμπορίου να επισημαίνουν ότι το φθινόπωρο θα υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις.

Οπωροκηπευτικά και κρέατα

Σε συγκεκριμένα φρούτα, λαχανικά και κρέατα εντοπίζονται αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Στα περισσότερα προϊόντα οι τιμές είναι μειωμένες ή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ακριβότερα πωλούνται τα εγχώρια χοιρινά, στα 2,9 ευρώ το κιλό φέτος από 2,5 ευρώ το κιλό πέρυσι, και τα εγχώρια μοσχάρια, στα 6,5 ευρώ φέτος από 5,6 ευρώ το κιλό πέρυσι. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είναι οι τιμές στα αρνιά, ενώ φθηνότερα πωλούνται τα κατσίκια.

Στα οπωροκηπευτικά και στα φρούτα ακριβότερα πωλούνται τα ξερά κρεμμύδια, στα 0,55 ευρώ το κιλό από 0,25 ευρώ πέρυσι, οι εγχώριες πατάτες, στα 0,53 ευρώ το κιλό από 0,35 ευρώ, και το καρπούζι, στα 0,25 ευρώ το κιλό από 0,18 ευρώ το κιλό πέρυσι.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.