Εκδόθηκαν 30.200 κύριες συντάξεις τον Ιούλιο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το 96% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ για τη λήψη κύριας σύνταξης, από το 2016 έως και τον Ιούλιο του 2022, έχει εκδοθεί, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα να σπάνε άλλο ένα ρεκόρ, εντός του καλοκαιριού, εκδίδοντας τον προηγούμενο μήνα 30.200 νέες συντάξεις.

Βέβαια, αν και πρόκειται για νέο μηνιαίο ρεκόρ έκδοσης, μένουν ακόμη τουλάχιστον 56.000 κύριες συντάξεις, αλλά και δεκάδες χιλιάδες διεθνείς, επικουρικές και εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή, ακόμη και για 5 χρόνια, ενώ συχνές είναι πλέον και οι ενστάσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν μικρότερη από την αναμενόμενη σύνταξη μέσω του νέου συστήματος fast track, των συντάξεων εμπιστοσύνης και της ψηφιοποιημένης διαδικασίας.

Μεγάλη πρόοδος

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι σημαντική και αποτυπώνεται στα στοιχεία που παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας. Αναλυτικά, σύμφωνα με αυτά, μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το έτος 2019. Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016-2018. Αντιστοίχως, προς μηδενισμό βαίνουν και οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020, καθώς στα τέλη Ιουλίου είχε εκκαθαριστεί το 95,6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ενώ για το 2021 το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 85,2%. Μάλιστα για το 2022, το 82% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν κατά το πρώτο 5μηνο του έτους έχει ήδη εκδοθεί, στοιχείο που σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ αποδεικνύει τη σημαντική επιτάχυνση ως προς τη διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιτάχυνση αυτή, σε πολλές περιπτώσεις, επιτρέπει την έκδοση μιας σύνταξης ακόμη και εντός 60 ημερών. Κάποιες από αυτές βέβαια, περίπου το 20% βάσει εκτιμήσεων, που αφορούν περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης ή αιτήσεις με αναγνώριση πλασματικών ετών, βγαίνουν με επιφύλαξη. Με μικρή καθυστέρηση, πλέον, ο ΕΦΚΑ αναγράφει στην απόφαση ότι η σύνταξη βγαίνει με επιφύλαξη και ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα –εντός 3-4 μηνών– οι εισηγητές του ΕΦΚΑ θα ελέγξουν την απόφαση, προκειμένου να αποδοθεί το πλήρες ποσό. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία (τα επίσημα θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες ημέρες), υπάρχουν περίπου 2.000-3.000 ενστάσεις αυτή τη στιγμή, σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ταμείου, από συνταξιούχους που διαπιστώνουν μικρότερα ποσά σύνταξης από αυτά που πραγματικά δικαιούνται. Μάλιστα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει δώσει εντολή, ώστε όπου διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση, ήτοι ο συνταξιούχος έχει και άλλα χρόνια ασφάλισης είτε από εξαγορά είτε από δεύτερο ταμείο, να γίνεται επανεξέταση κατά προτεραιότητα.

Συνολικά, κατά το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του τρέχοντος έτους έχουν εκδοθεί 169.146 νέες κύριες συντάξεις, 5.500 περισσότερες από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020 (163.819) και 46.000 περισσότερες σε σχέση με το 2019 όπου είχαν εκδοθεί 123.324 συντάξεις. Με βάση επομένως τα στοιχεία του Ιουλίου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις περιορίστηκαν στις 56.000. Ωστόσο, στον ΕΦΚΑ εκτιμούν πως ο αριθμός των συντάξεων που εκκρεμούν και που μπορούν να εκδοθούν είναι πολύ μικρότερος και υπολογίζεται στις 36.000. Και αυτό γιατί υπάρχουν περίπου 20.000 συνταξιοδοτικές περιπτώσεις που κρίνονται ως εν δυνάμει ανελαστικές ή αναμένεται να εκδοθούν για αυτές απορριπτικές αποφάσεις. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν περί τις 11.000 αιτήσεις όπου δεν θεμελιώνεται εκ του νόμου συνταξιοδοτικό δικαίωμα, 2.000 αιτήσεις με οφειλές άνω των ορίων που δεν έχουν διευθετηθεί, 1.000 περιπτώσεις με ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες με τον ΕΦΚΑ και 6.000 αιτήσεις που στερούνται ιατρικής γνωμάτευσης.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ εκτιμά πως ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις 36.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί εντός Αυγούστου και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

Συντάξεις του Δημοσίου

Να σημειωθεί πως η πλειονότητα των συντάξεων που απομένουν αφορά κυρίως συντάξεις Δημοσίου όπου ήδη υλοποιείται ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης των εκκρεμοτήτων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με στόχο τη δημιουργία μιας πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας έκδοσης. Πλέον, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία του Ιουλίου, έχει εκδοθεί το 95% των κύριων συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν από το 2016 μέχρι και σήμερα, καθιστώντας εφικτό τον στόχο για μηδενισμό των εκκρεμοτήτων (έστω των κύριων πλην ανελαστικών και διεθνών) εντός του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο Ιούλιος αποδείχθηκε ο καλύτερος μήνας για τον ΕΦΚΑ με τις περισσότερες εκδόσεις κύριων συντάξεων. «Τα στοιχεία αποδεικνύουν πλέον πως το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων οδεύει προς την οριστική του επίλυση» δήλωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς τόσο των εργαζομένων του ΕΦΚΑ όσο και μιας σειράς πολιτικών, δράσεων και εργαλείων που τέθηκαν σε εφαρμογή και που έκαναν εφικτό αυτό που για πολλούς μέχρι πρότινος έμοιαζε ανέφικτο. «Συνεχίζουμε με την ίδια ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην έκδοση και των υπολοίπων συντάξεων που απομένουν», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

 

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.