Βρετανία: Τον Σεπτέμβριο νέα ηγεσία στους Τόρις – Υπηρεσιακός πρωθυπουργός παραμένει (;) ο Τζόνσον

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι Τόρις σκοπεύουν να επιλέξουν τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον στα ηνία του κόμματος, και κατά συνέπεια τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά πληροφορίες των Financial Times που επικαλούνται βουλευτές που έχουν γνώση των σχεδιασμών. Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να παραμείνει μέλος του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μεν την παραίτησή του από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, όμως επιδιώκει να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη των Τόρις -σε μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει το λιγότερο δύο μήνες.

Όμως, οι επικριτές του ζητούν να αποχωρήσει άμεσα εγείροντας ζήτημα διακυβέρνησης της χώρας. Το ενδεχόμενο παραμονής του απορρίπτεται από πλήθος παραιτηθέντων υπουργών, καθώς και βουλευτών, ενώ οδήγησε σε δημόσια παρέμβαση ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ.

Πέραν αυτού όμως υφίσταται και συνταγματικό ζήτημα για το κατά πόσο θα μπορούσε να παραμείνει στην πρωθυπουργία έως την εκλογή νέου ηγέτη.

Στο βρετανικό Σύνταγμα δεν προβλέπεται θέση μεταβατικού ή υπηρεσιακού πρωθυπουργού· οποιοσδήποτε αναλάβει το ρόλο θα έχει όλες τις πρωθυπουργικές εξουσίες -και αυτό είναι κάτι που στην καλύτερη των περιπτώσεων θορυβεί πολλά στελέχη των Τόρις που δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Τζόνσον, παρόλο που ο τελευταίος έσπευσε να «καθησυχάσει» πως δεν θα λάβει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.

Καθώς οι βουλευτές των Τόρις επιχειρούν να καθορίσουν πώς θα αντιδράσουν στο νέο αυτό κεφάλαιο του «σήριαλ Τζόνσον», οι Εργατικοί από την πλευράς τους τονίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία και εξετάζουν την υποβολή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, γεγονός που θα πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση ήττας των Τόρις.

Καθώς οι πολιτικές εξελίξεις «τρέχουν», παρενέβη δημόσια και ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, τονίζοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν πρέπει να επιτραπεί στον Τζόνσον να παραμείνει στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της «Επιτροπής 1922», Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο Τζον Μέιτζορ αναφέρει ότι δεν θα ήταν «σοφό», ούτε και «βιώσιμο», να παραμείνει ο Τζόνσον έως το φθινόπωρο, καθώς το (νέο) υπουργικό συμβούλιο δεν θα μπορεί να τον ελέγξει/περιορίσει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της χώρας.

«Για τη συνολική ευημερία της χώρας, ο κ. Τζόνσον δεν πρέπει να παραμείνει στη Ντάουνινγκ Στριτ -δεδομένου ότι δεν είναι σε θέση να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Κοινοτήτων- για διάστημα μεγαλύτερο αυτού που απαιτείται για την αμολαβή μεταβίβαση της διακυβέρνησης» αναφέρει ο Τζον Μέιτζορ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι διακρίνει δύο πιθανές λύσεις. Η μία θα ήταν να αναλάβει χρέη πρωθυπουργού ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, έως ότου εκλεγεί νέος ηγέτης των Τόρις. Η δεύτερη λύση θα ήταν να αλλάξει ο κανονισμός έτσι ώστε ο αρχηγός να εκλέγεται μόνο από τους βουλευτές (επαναφορά στο σύστημα που ίσχυε πριν τις αλλαγές που επέφερε ο Ούλιαμ Χέιγκ). Κατ’ αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον Τζον Μέιτζορ, οι βουλευτές θα μπορούσε να επιλέξουν έναν ηγέτη, ο οποίος στη συνέχεια θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τα μέλη του κόμματος.

Αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη των Συντηρητικών, όποιος βουλευτής του κόμματος επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ότι έπειτα από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, και εν συνεχεία θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Αρμόδια για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η «Επιτροπή 1922», η οποία και θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.