Κονγκό: Υπό κράτηση ο Νικόλας Νιάρχος – Τι εξετάζουν οι Αρχές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Νικόλας Νιάρχος σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, φαίνεται πως είναι καλά στην υγεία του.

Ένα θρίλερ δίχως τέλος βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κογκό με τον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο Νικόλα Νιάρχο, εγγονό του Σταύρου Νιάρχου να έχει συλληφθεί και να είναι υπό κράτηση από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Ο Νικόλας Νιάρχος κατηγορείται ότι συναντήθηκε με ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες, που είναι παρακλάδι του ISIS, και μάχονται στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημοσιογράφος έχει βρεθεί στα πιο καυτά και επικίνδυνα σημεία του πλανήτη.

Στην κεντρική Αφρική και στην διακεκαυμένη ζώνη του Κονγκό που ζει εδώ και δεκαετίες υπό καθεστώς εμφυλίου πολέμου, ο Νικόλας Νιάρχος βρέθηκε για να καταγράψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και δουλεύουν σε λατομεία, ουσιαστικά ως σκλάβοι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως μικρά παιδιά.  [Συνελήφθη στο Κονγκό ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Σταύρος Νικόλας Νιάρχος]

Στα σύνορα με Ζάμπια

Ο 33χρονος βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στην πόλη Λουμπουμπάσι στα νότια σύνορα του Κονγκό με τη Ζάμπια. Ο δημοσιογράφος και ένας Κογκολέζος συνεργάτης του βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με δυνάμεις της ADF.

Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις όπως ονομάζονται, αποτελούν ουσιαστικά παρακλάδι του ISIS και ευθύνονται για πολλές και βίαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Διαμάντια

Στόχος τους ο έλεγχος των πλούσιων σε διαμάντια κοιτασμάτων της χώρας. Η ομάδα που συνέλαβε τους δύο δημοσιογράφους ισχυρίζεται πως δεν τους είχαν ειδοποιήσει για την έρευνά τους στην περιοχή.

Ο Νικόλας Νιάρχος σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, φαίνεται πως είναι καλά στην υγεία του και αναμένεται να υπάρξει συμφωνία με τους αντάρτες της περιοχής προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος τις επόμενες ημέρες.

Ποιος είναι ο Νικόλας Νιάρχος

Ο νεαρός ερευνητικός δημοσιογράφος δύο χρόνια πριν σε ομιλία του, είχε δώσει το στίγμα για το πώς βλέπει τον χώρο που υπηρετεί.

«Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό να σκεφτούμε σήμερα είναι πως θα γίνουμε καλύτεροι ‘καταναλωτές’ ειδήσεων, κάνοντας δική μας έρευνα για τα δεδομένα και μέσα από αντικειμενική οπτική».

Ο νεαρός Νικόλας είναι γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες και τα τελευταία τρία χρόνια δίνει το παρόν στα πιο επικίνδυνα σημεία του κόσμου αναζητώντας την αλήθεια.

Πριν από λίγους μήνες βρέθηκε και στα πεδία του πολέμου στην Ουκρανία.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.