Θεσσαλονίκη: 55χρονος με εγκεφαλική παράλυση σπουδάζει στο ΑΠΘ και γίνεται πρότυπο θέλησης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο 55χρονος Αλέξανδρος Παπαδάκης από τα Διαβατά Θεσσαλονίκης αποτελεί πρότυπο θέλησης, αφού η εγκεφαλική παράλυση από την οποία πάσχει, δεν τον απέτρεψε καθόλου από την προσωπική του εξέλιξη. Είναι πρωταθλητής της Εθνικής Παραολυμπιακής Ομάδας και κατάφερε να σπουδάσει στην Φιλοσοφική του ΑΠΘ, κατακτώντας λίγο – λίγο όλα τα όνειρά του.

Ο Αλέξανδρος Παπαδάκης που γεννήθηκε στο χωριό Ψαθάδες Διδυμοτείχου και από παιδί ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας βαριάς εγκεφαλικής παράλυσης με δυνατότητα να κινεί μόνο τα χέρια του. Μετακόμισε πριν από πολλά χρόνια με τους γονείς στους στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία του

Στην Θεσσαλονίκη πήρε μαζί του μόνο το απολυτήριο του Δημοτικού Σχολείου του μικρού ακριτικού χωριού. Τα χρόνια πέρασαν μέχρι τη στιγμή όπου, το 2015, μια φίλη του, τον παρακίνησε να πάει μαζί του στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Δήμου Δέλτα.

«Ό,τι έχω κάνω στην ζωή μου είναι όλα σχεδόν τυχαία, αν και δεν πιστεύω στην τύχη» είπε χαμογελώντας στη Voria.gr ο κ. Παπαδάκης.

Παρά τις αρχικές αρνητικές σκέψεις του όσον αφορά την ηλικία καθώς ήταν τότε 49 ετών τελικά πήγε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και μετά από δύο χρόνια πήρε το απολυτήριο το οποίο είναι ισότιμο με το απολυτήριο της Γ΄ Γυμνασίου.

Το απολυτήριο αυτό ξεκλείδωσε περαιτέρω την όρεξη του για να συνεχίσει τις σπουδές του και χωρίς δεύτερη σκέψη γράφτηκε το 2017 όπως είπε ο κ. Παπαδάκης στο 2ο ΕΕΛ Εχεδώρου ενώ την επόμενη χρονιά συνέχισε την φοίτηση του στο Εσπερινό ΓΕΛ στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης από το οποίο αποφοίτησε το σχολικό έτος 2019-2020 με γενικό βαθμό «Άριστα» 19,4.

«Ως ΑμΕΑ έκανα τα χαρτιά για το πανεπιστήμιο με πρώτη επιλογή την σχολή της Ψυχολογίας και τελικά πέρασα στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν η Φιλοσοφική- Παιδαγωγική στο ΑΠΘ. Είχα πει ότι θα πάω ένα εξάμηνο και θα το παρατήσω. Τελικά πήγα κι έμεινα και τώρα θα είμαι στο 5ο εξάμηνο. Έχω περάσει από τα 28 μαθήματα τα 25 και μου μένουν άλλα 20 μαθήματα για το πτυχίο» είπε ο Αλέξανδρος Παπαδάκης που στοχεύει να πάρει το πτυχίο του στα τέσσερα χρόνια και να μην κάνει χρήση του δικαιώματος της επέκτασης φοίτησης κατά δύο επιπλέον έτη.

Τα όνειρα του Αλέξανδρου Παπαδάκη όμως δεν σταματούν εκεί. Θέλει να διευρύνει το πεδίο των επιστημονικών του γνώσεων με ένα μεταπτυχιακό που θα συνδυάζει τον αθλητισμό και την ψυχολογία.

Εκτός από την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού και της καραντίνας που όλοι οι φοιτητές βρέθηκαν εκτός αμφιθεάτρων και αιθουσών του ΑΠΘ ο Αλέξανδρος Παπαδάκης – όπως και οι άλλοι φοιτητές – πλέον συμμετέχει και παρακολουθεί δια ζώσης τα μαθήματά του και όπως είπε στο παλιό κτήριο της Φιλοσοφικής υπάρχει ένα ειδικό lift για ΑμεΑ με μόνη επισήμανση ότι: «Ο θυρωρός που έρχεται να με βοηθήσει στο lift είναι υπεύθυνος και σε άλλα δύο κτήρια οπότε κάποιες φορές τον περιμένω να έρθει και πολλές φορές χάνω το πρώτο 20λεπτο του μαθήματος».

Ο Αλέξανδρος Παπαδάκης όμως παράλληλα με τις σπουδές του συνεχίζει ενεργά την συμμετοχή του στις διοργανώσεις του Boccia και ως πανελλήνιος πρωταθλητής του παραολυμπιακού αθλήματος έχει κατακτήσει σε ατομικό και ομαδικό 17 πρωταθλήματα, 7 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια, ενώ με την Εθνική ομάδα έχει πάρει μέρος σε 23 διοργανώσεις.

Σήμερα, φτιάχνει βαλίτσες γιατί αύριο πρωί φεύγει για την Ολλανδία προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα σημαντικό τουρνουά του παραολυμπιακού αθλήματος με την εθνική ομάδα, ενώ ο στόχος του είναι όπως είπε «οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024». Και η επιτυχία είναι σίγουρη για έναν άνθρωπο που η προσπάθεια για το καλύτερο είναι τρόπος ζωής.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.