Δημοσκόπηση της Marc: Προβάδισμα 9,5 μονάδων για τη ΝΔ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η  Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας . Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανέβει ελαφρώς ενώ αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία για το ΠΑΣΟΚ, αφού περισσότεροι από τους μισούς υποστηριχτές του θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Στην ίδια δημοσκόπηση ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει την κορυφή της δημοτικότητας έναντι όλων των υπόλοιπων αρχηγών.

 

Κοντά στις δέκα μονάδες η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,9%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,3%, το ΚΚΕ με 5,7% και η Ελληνική Λύση με 5%. Το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 2,9%.

Με τη μέθοδο της αναγωγής η εταιρία δημοσκοπήσεων προβλέπει ότι στην κάλπη αυτά τα ποσοστά θα εκφραστούν με το κυβερνών κόμμα να ξεπερνά το 37%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 13,7% και το ΚΚΕ στο 6,3%.

Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα έπαιρνε 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 44 και το ΚΚΕ 21.

Στις επαναληπτικές εκλογές, και με τον νέο εκλογικό νόμο, η ΝΔ θα εξασφάλιζε 147 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 73, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ38 και το ΚΚΕ 18.

Πρώτος σε δημοτικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα επί μέρους στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρίας Marc που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα», καταγράφεται η μεταστροφή της κοινής γνώμης σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με την πλειοψηφία (57,7%) να συμφωνεί με την πρόθεση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για εξάντληση της κυβερνητικής θητείας.

Ένα μήνα νωρίτερα μόλις το 26% εκτιμούσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την επόμενη άνοιξη, (το 67% προέβλεπε κάλπες εντός του φθινοπώρου).

Διαβάστε επίσης: Ερχονται ανατροπές και στον εκλογικό χάρτη

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (51,9%) θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ικανότερο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα εμπιστεύεται το 29,1%.

Κυρίαρχο ζήτημα για τους πολίτες παραμένουν οι ανατιμήσεις (75,9%), ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά (29%), ο πόλεμος στην Ουκρανία (23,9%) και η αντιμετώπιση της πανδημίας (20%).

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ζητούν συνεργασία

Το 53% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, έναντι μόλις του 17,5% εξ’ αυτών που προτιμά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.