Γιάννης Σμαραγδής: Συντετριμμένος ο σκηνοθέτης στη κηδεία της γυναίκας του

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Γιάννης Σμαραγδής αποχαιρέτησε σήμερα σε βαθιά οδύνη την σύζυγό του Ελένη.

Ο σκηνοθέτης μαζί με συγγενείς και φίλους είπε το τελευταίο αντίο στη γυναίκα που πέρασε δίπλα της όλη τη ζωή του.

Η Ελένη Σμαραγδή υπήρξε ζευγάρι με τον σπουδαίο σκηνοθέτη από τα νεανικά τους χρόνια και στον στήριξε σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία. Ήταν μόλις 16 ετών όταν τον είδε για πρώτη φορά και από τότε δεν χώρισαν ποτέ.

Ο ίδιος πάντα την θεωρούσε «Άγγελό» του. «Ήταν Άγγελος με φτερά, που μου τα δάνειζε κάθε φορά που έκανα μια ταινία. Σαν Άγγελος έφυγε» ανέφερε την περασμένη Παρασκευή μετά τον θάνατό της.

Λίγα λόγια

Η Ελένη Σμαραγδή υπήρξε δραστήρια υπέρμαχος των τεχνών από τα χρόνια της στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Από το 1980 έως το 1995 εργάσθηκε ως ιδρυτικό μέλος και αργότερα ως υπεύθυνη του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Σ’ αυτό το διάστημα διοργάνωσε και επιμελήθηκε πολλές εκδηλώσεις, ομιλίες και εκθέσεις καθώς και πολλές εκδόσεις μία εκ των οποίων βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Επιτυχημένη και πολυβραβευμένη παραγωγός, από το 1988 εργάστηκε στο πλευρό του Γιάννη Σμαραγδή ως παραγωγός στην Alexandros Film Co. Ltd.

Μεταξύ των πολλαπλών βραβείων για τις ταινίες ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, EL GRECO, Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ, ΚΑΒΑΦΗΣ, το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο Grand Remi Award Καλύτερης Ταινίας για την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ. Το 2010 εξέδωσε το λεύκωμα ‘El Greco – η ταινία’ από τις εκδόσεις Μίλητος.

Στις 8 Μαρτίου 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, της απενεμήθη τιμητική διάκριση από το Σύνδεσμο Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης για την ταινία El Greco και την δημιουργία και επιμέλεια του Μουσείου «El Greco: Επιστροφή στην Πατρίδα» στο Ηράκλειο, στην Κρήτη. To 2009 επιμελήθηκε την μόνιμη έκθεση «EL GRECO–Επιστροφή στην Πατρίδα» στην Πύλη Βηθλεέμ του Ηρακλείου Κρήτης. Στις 16 Μαΐου 2008 τιμήθηκε με το βραβείο ΑΡΤΕΜΙΣ από το Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό Συμβούλιο γυναικών ως παραγωγός για την ταινία EL GRECO.

Το 2007 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό βραβείο καλύτερης ταινίας για την ταινία EL GRECO.

https://www.in.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.