Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε Ευρώπη: Μειώστε φυσικό αέριο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να είναι «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας».

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει κάποια πρόοδο διαφοροποιώντας τον βασικό προμηθευτή της τη Ρωσία, τυχόν αποστολές από τη χώρα παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης διακοπή, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.

Η προειδοποίηση του Μπιρόλ έρχεται καθώς ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, ανεβάζοντας στα ύψη τη ζήτηση για παραγωγή φυσικού αερίου ώστε να διατηρηθούν δροσερά τα σπίτια και οι επιχειρήσεις.

Η πίεση στο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ισχυρή καθώς οι άνεμοι υποχωρούν και μειώνουν την παραγωγή αιολικής ενέργεια, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού εμποδίζει την παραγωγή στους πυρηνικούς σταθμούς και η πτώση της στάθμης των ποταμών διακόπτει τη μεταφορά λιγνίτη στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το να βασίζεσαι σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετό. Ακόμη και αν η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν αποστέλλουν ό,τι μπορούν, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική είναι κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, είπε ο Μπιρόλ.

Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες, ή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενόπλοιων LNG, σύμφωνα με τον IEA.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.