«Σιωπή» Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά στη Σύνοδο Κορυφής

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν περιορίστηκε σε γενικές αναφορές για τα θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Καμία αναφορά από τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ελάχιστα και επικεντρώθηκε στην ατζέντα της Συνόδου, αποφεύγοντας να θίξει ευαίσθητα ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Μέχρι στιγμής όλοι οι ομιλητές αναφέρονται στην ρωσική εισβολή εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους στην Ουκρανία και την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης.

Μάλιστα σε λίγη ώρα αναμένεται η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και προετοιμασμένη να δώσει απαντήσεις όταν και αν ο Τούρκος πρόεδρος θέσει θέματα που την αφορούν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει προγραμματισμένη συνάντηση το απόγευμα στις 6.45 μμ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

Μητσοτάκης: Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή αστάθειας εντός του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, μήνυμα ότι δεν χρειάζονται άλλες εντάσεις στη Συμμαχία που πρέπει να εστιάσει στην Ουκρανία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος το πρωί της Τετάρτης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Η ρωσική εισβολή μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα στην ενίσχυση των δομών του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ. Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας».

Για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές. Είμαστε μέλος από το 1952. Σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητας και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια

«Είχα σύντομο κοινωνικό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν & τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου μαζί με ομολόγους μου της Λιθουανίας, Λαντσμπέργκις, της Πολωνίας Ραού και της Πορτογαλίας Κραβίνιο πριν την έναρξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.