Πάτρα – Εκδήλωση μνήμης: “To Ημερολόγιο του Μεγάλου Ξεριζωμού «Ματωμένα Χώματα» ΦΩΤΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι «Αετοί του Μοριά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων (Μπεγουλακίου) Πατρών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή και του ιστορικού σωματείου Φάρος Ποντίων Πατρών πραγματοποίησαν επετειακή εκδήλωση την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, στον εμβληματικό χώρο της Έπαυλης Κόλλα στα ΑΤΕΙ Πατρών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, με αρωγό – υποστηρικτή το Πανεπιστήμιο Πατρών, και τίτλο “To Ημερολόγιο του Μεγάλου Ξεριζωμού «Ματωμένα Χώματα»”.

Αρχικά, μετά το καλωσόρισμα στους προσκεκλημένους και λοιπούς παρευρισκομένους στην εκδήλωση, η ειδική γραμματέας του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων (Μπεγουλακίου) Πατρών, καθηγήτρια φιλόλογος και μέλος της χορευτικής ομάδας «Οι Αετοί του Μοριά», κ. Βασιλική Καλαντζή, με μία σύντομη και ουσιαστική ομιλία,  έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης αναφέροντας το σκοπό πραγματοποίησής της.
Ακολούθησαν οι ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και κλήθηκαν για απόδοση αναμνηστικών από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων (Μπεγουλακίου) Πατρών, κ. Νικόλαο Κωστή και έναν σύντομο χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χρήστος Μπούρας και  ο πρόεδρος Δ.Σ. του Φάρου Ποντίων Πατρών, κ. Δημήτρης Αντωνιάδης.
Ακολούθησε η παράσταση “Το Ημερολόγιο του Μεγάλου Ξεριζωμού «Ματωμένα Χώματα»” από τη χορευτική ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» (με υπεύθυνους τους χοροδιδασκάλους Κωνσταντίνα Ζάγκλα & Θάνο Νικολακόπουλο) με  τη συμμετοχή του Φάρου Ποντίων Πατρών υπό τους ήχους της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής του κ. Δημητρίου Γαλάνη. Μέσα από το λυρικό λόγο του αφηγητή, κ. Κωνσταντίνου Μαλαμή, οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στην εποχή λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη μεγάλη καταστροφή του Ελληνισμού της Μικρασίας,  σε ένα ταξίδι ζωής και θανάτου, μέσα από ένα πραγματικό οδυνηρό ιστορικό γεγονός, όπου παρελθόν και παρόν γίνονται ένα σε έναν αέναο κύκλο αίματος και προσφυγιάς, που κάνει την ανθρωπότητα ακόμα και σήμερα τόσο εύθραυστη…
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον εξωτερικό χώρο της Έπαυλης Κόλλα μέσα στα ΑΤΕΙ Πατρών για να παρακολουθήσει την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν εκτός των προαναφερομένων ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο τέως Περιφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος Αχαΐας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δήμητριος Δριβίλας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπιράλ» κ. Πέτρος Ψωμάς, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Πάτρα», κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας, κ. Ανδρέας Μανωλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΠΗΝ, κ. Γεώργιος Καρβουνιάρης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, χορευτικών ομίλων, συλλόγων, πολλοί φίλοι της χορευτικής ομάδας «Οι Αετοί του Μοριά», πολλοί φίλοι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου κ.ά.
Σε αυτή την εκδήλωση μνήμης των 100 χρόνων από το Μεγάλο Ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικρασίας τους πολυποίκιλους εθνικούς – πατριωτικούς, θρησκευτικούς και επετειακούς συμβολισμούς απέδωσε η πολυμελής ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους. Η μεγαλειώδης αυτή παράσταση αποτέλεσε μια ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο. Να δούμε το δρόμο που διανύσαμε και τα όσα πετύχαμε ως λαός. Να τιμήσουμε τη γενιά της Προσφυγιάς, που με μοναδικό σθένος «έχτισε» μια νέα ζωή, πρόκοψε και –φέροντας μαζί της τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία της – διαμόρφωσε τη σύγχρονη Ελλάδα. Είθε να αποτελέσει παρακαταθήκη μνήμης για τις μελλοντικές γενιές…

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.