Μεγάλη η συμμετοχή στην διαμαρτυρία και τον αποκλεισμό δρόμου στα Μποντεϊκα-Τι ζητούν οι κάτοικοι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η συμμετοχή κάτοικων και φορέων ήταν μεγάλη στην κινητοποίηση που έγινε το απόγευμα της Τέταρτης στην εθνική οδο Πατρών-Πύργου όπου οι κάτοικοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμού του δρόμου για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός πως δεν έχει προβλεφθεί κόμβος στο χωρίο τους.

Η ανακοίνωση εκ μέρους των κατοίκων, που υπογράφει η Χαρά Γκοτσούλια, αναφέρει: «Σήμερα 15.06.2022 στις 18:00  στα Μποντέικα Αχαΐας πραγματοποιήθηκε μια κινητοποίηση για την διεκδίκηση αυτονόητων δικαιωμάτων και για πρώτη φορά όλοι εμείς οι κάτοικοι αυτού του μικρού χωριού αποφασίσαμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να προσπαθήσουμε να μας “δουν” και να μας “ακούσουν” όλοι αυτοί που επιλέγουν για εμάς χωρίς εμάς!  Η εθνική οδός Πατρών – Πύργου έχει γίνει για χρόνια ο λόγος πολλές οικογένειες να βιώσουν την απώλεια και τον πόνο του θανάτου  λόγω της εγκατάλειψης της και της επικινδυνότητας της   διότι δεν θυμάμαι σχεδόν ποτέ στα 40 και χρόνια λειτουργίας αυτού του οδικού δικτύου να υπάρχει επαρκής φωτισμός , διαγραμμίσεις σωστές και εμφανείς, συμπαγές οδόστρωμα χωρίς λακκούβες , μπάρες ασφάλειας κλπ και όταν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αναλαμβάνουν την ευθύνη να φτιάξουν τα προφανή και αυτονόητα σε πολλές περιπτώσεις αυτό μοιάζει με τιμωρία και όχι με βοήθεια. Ξεκινούν και φτιάχνουν  ένα δρόμο χωρίς καμία μελέτη και πρόβλεψη για τα χωριά που είναι ΕΠΑΝΩ στην εθνική οδό και χωρίς να λαμβάνουν υπόψην την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν εκεί και αν αυτοί με αυτό τον τρόπο παραμένουν ασφαλείς η όχι. Στηρίζουμε απεριόριστα το έργο και το περιμέναμε χρόνια αλλά δεν είναι ένας δρόμος μόνο που ο περαστικός θα διασχίσει και θα φύγει, είναι ο τόπος μας και μέρος της καθημερινότητας και της ζωής πολλών από εμάς και εμείς θα κάνουμε πολλές φορές την ημέρα αυτές τις διαδρομές.

Στο χωριό μου λοιπόν έκριναν πως δεν χρειάζεται κάποιος κόμβος και πως οι κάτοικοι του για να πηγαινοέρχονται καθημερινά μπορούν να μεταβαίνουν πρώτα στα διπλανά χωριά για να στρίψουν (εδω να σημειώσω πως η αρχική μελέτη  όταν ο δρόμος κατασκευάστηκε περίπου το 1980 όριζε κόμβο στο κέντρο του χωριού των Μποντεΐκων κάτι όμως που δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί ΤΟΤΕ κάποιος τον  θεώρησε   περιττό. Τα χρόνια ομως πέρασαν, οι ανάγκες άλλαξαν η κίνηση άλλαξε και ΤΩΡΑ εμείς είμαστε εδώ… ζούμε εδώ και διεκδικούμε αυτό που είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ να υπάρχει και έπρεπε να έχει γίνει εξαρχής ,ΕΝΑΣ ΚΟΜΒΟΣ στην κεντρική διασταύρωση του χωριού και διαβάσεις όπου είναι απαραίτητο..  Επίσης σε αντίθεση με την παλιά δομή της εθνικής οδού πλέον στο κέντρο του δρόμου  έχουν δημιουργήσει μια τεραστία νεκρή περιοχή περίπου 4 μέτρων και τα δυο ρεύματα έχουν μετατοπιστεί τόσο αριστερά και δεξιά που ένα πεζός πλέον δεν μπορεί να περπατήσει. Μάλιστα σε αρκετά σημεία είναι τόσο έξω που οι λεύκες γραμμές είναι βαμμένες στο χώμα και όχι στην άσφαλτο. Αυτο έχει σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι που τα σπίτια τους είναι πάνω στον δρόμο αν θέλουν να βγουν απο τα σπίτια τους για να πάνε πχ στο παντοπωλείο η στην εκκλησία  να μην μπορούν πεζοί καθώς κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Αυτο επίσης είναι πρόβλημα και για το υπεραστικό ΚΤΕΛ το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αρνείται να σταματήσει προφασιζόμενο έλλειψη χώρου και στην περίπτωση που μπουν και μόνιμες κορίνες υπάρχει η απειλή να μην μπορούμε καν να έχουμε στάση .

Θέλουμε την στήριξη και την βοήθεια όλων. Θέλουμε ουσιαστικά έργα και όχι έργα τα οποία γίνονται για “τα μάτια” και στην πραγματικότητα μας διχοτομούν, μας αποξενώνουν και μας γονατίζουν και άλλο οικονομικά καθώς καθημερινά πρέπει να κάνουμε πολλά παραπάνω χιλιόμετρα. Ελπίζουμε να δούμε πως πράγματι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου που υπολογίζει τους πολίτες του λύνοντας τους τα προβλήματα και όχι δημιουργώντας μεγαλύτερα και νοιάζεται ακόμα και για τα μικρά χωρία και τους κατοίκους τους οχι μόνο για τα μεγάλα και οσα έχει συμφέρον. Σαν χωριό βιώνουμε χρόνια την εγκατάλειψη και πάντα είμαστε οι τελευταίοι που θα νοιαστούν και θα φτιάξουν κάτι, έχουμε μάθει να μην ζητάμε, να μην ενοχλούμε, να αρκούμαστε με το τίποτα   αυτή την φορά όμως  δεν γίνεται να κάνουμε πίσω… ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ…ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.