Σαρηγιάννης: Άνοδος κρουσμάτων στο 80% της χώρας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Συνεχίζεται ξεκάθαρα η πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στις τουριστικές περιοχές και σε δεύτερη μοίρα στην Αττική. Συνολικά πάνω από το 80% των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας βρίσκεται σε άνοδο μολύνσεων σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών. Σε αντιδιαστολή με αυτό που συμβαίνει ήδη στην Πορτογαλία, η διακύμανση που παρατηρούμε στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην παραλλαγή Ο-2, και όχι στις παραλλαγές Ο-4 και Ο-5. Οι τελευταίες αναμένονται να ξεκινήσουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου» αναφέρει στο enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στην ανάλυσή του για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Τρίτης ανέρχεται στα 9.109 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 4.784. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 9.568 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 4.763 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ μαζί με την ομάδα του αποκωδικοποιούν για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους.

Η ανάλυση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη και της ομάδας του (για τα στοιχεία της Τρίτης):

Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη ήταν 73.297 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 12,4 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid και τα self-test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (12) που καταγράφηκε είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με την Κυριακή (8), έχοντας ξεπεράσει την προσωρινή ανοδική διακύμανση των προηγουμένων ημερών.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι οριακά μικρότερος σε σχέση με την Κυριακή (109 από 110).

πηγή: enikos.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.