Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Δεν θα παίξω το παιχνίδι της ρητορικής έντασης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δηλώσεις έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, στέλνοντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

«Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που πολλές φορές γίνεται για εσωτερικούς λόγους».

Ερωτηθείς μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα, διεμήνυσε ότι «αν τεθεί θέμα θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

«Καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εξέφρασε την ανάγκη να σέβεται η Τουρκία την εδαφική ακεραιότητα και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο να υπάρχει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε κατόπιν από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι έντασης της Τουρκίας»

«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

«Δεν έκοψα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν»

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν είναι ο ίδιος που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν. «Άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις», σημείωσε.

«Εκφράστηκε η ανησυχία όλων μας για την έξαρση του πληθωρισμού» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έχει ωριμάσει η συζήτηση έτσι ώστε η Κομισιόν να προτείνει αλλαγές για την αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ. Να υπάρξει αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος. «Ελπίζω» είπε «η πρόταση να είναι έτοιμη στο τέλος το καλοκαιριού».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Είναι το αγαπημένο σας θέμα όταν δεν έχετε τι άλλο να με ρωτήσετε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ όσον αφορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο ίδιος τόνισε: «δεν έχω να πω τίποτα. Έχουμε πλούσιο έργο να κάνουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και απερίσπαστη τη δουλειά της από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της. Θα εισέλθουμε στον τέταρτο χρόνο και θα είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός».

Για τη διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία: «Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο»

«Το χειρότερο σενάριο είναι η διακοπή της τροφοδοσίας και γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός ευρωπαϊκός» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

«Πρέπει να συντονιζόμαστε», είπε «και να συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου τώρα βοηθάει τη Βουλγαρία και με την ολοκλήρωση του αγωγού IGB θα τροφοδοτηθεί με αζέρικο αέριο. Έχουμε ήδη εκπονήσει με τη ΡΑΕ σενάρια έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές, να αυξήσουμε την παραγωγή από τις λιγνιτικές μονάδες, πριν φτάσουμε σε ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο. Η χώρα μας οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συμπληρώνοντας πως «τα οριζόντια μέτρα φαίνεται πως δεν αποδίδουν, όπως σημείωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη πρόταση μας για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, και επιμένουμε για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα».

Ολοκληρώνοντας τη απάντησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω να είμαι σαφής: εσχάτως παρατηρείται μία αποκλιμάκωση στην τιμή του πετρελαίου και αυτή πρέπει να φθάσει στην αντλία. Και είμαστε σε θέση να κάνουν ελέγχους, που θα το διασφαλίσουν αυτό».

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.