Γνωρίζετε ότι ο ήλιος μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όσο και αν η βιταμίνη D κάνει θαύματα για το δέρμα και την ανάπτυξη των μαλλιών μας, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μαλλιά μας από τον ήλιο.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να κάνει κακό στο εξωτερικό κάλυμμα των τριχών λόγω των επιβλαβών ακτινών UVA και UVB.

 

Πώς βλάπτει τα μαλλιά μας ο ήλιος;

 

Η φθορά των μαλλιών από τον ήλιο έχει ως αποτέλεσμα ξηρά και μη διαχειρίσιμα μαλλιά που δεν μπορούν να κρατήσουν φανταχτερά στυλ ή μπούκλες. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο θα κάνει τα μαλλιά σας ξηρά και εύθραυστα . Μια μελέτη έδειξε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να καταστρέψει τη τρίχα. Όταν η ρίζα των μαλλιών μένουν κάτω από τον ήλιο για πολύ ώρα, η υγρασία απορροφάται από τις θερμαινόμενες ακτίνες του ήλιου και κάνει τα μαλλιά φριζαρισμένα και απεριποίητα.

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι το φως του ήλιου διασπά τη χρωστική ουσία και υποβαθμίζει τις πρωτεΐνες σε κάθε τρίχα, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια πρωτεΐνης μαλλιών. Οι πρωτεϊνικοί σύνδεσμοι δημιουργούν στα μαλλιά ελαστικότητα ενώ τα μαλλιά που έχουν έλλειψη πρωτεΐνης δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό και σπάνε εύκολα. Έτσι με τον καιρό, τα μαλλιά μας θα αρχίσουν να φαίνονται αδύναμα και θαμπά.

 

Πώς να επανορθώσετε τα κατεστραμμένα από τον ήλιο μαλλιά

Όπως το δέρμα μας χρειάζεται προστασία από τον ήλιο,  έτσι πρέπει να δώσουμε και την ανάλογη προσοχή στα μαλλιά μας. Η προστασία των μαλλιών από περαιτέρω φθορά από τον ήλιο δεν είναι τόσο δύσκολη όσο υποτίθεται από πολλούς. Ας δούμε λοιπόν κάποια απλά βήματα με τα οποία μπορούμε να προστατεύσουμε τα μαλλιά μας. Ακολουθήστε τα και θα δείτε αποτελέσματα που θα σας εκπλήξουν.

1. Κόψτε τα μαλλιά σας

Ένα κούρεμα ή ένα “καθάρισμα” για να εξαλείψετε τις σχισμένες άκρες βοηθά τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Οι σχισμένες άκρες δημιουργούν μια τραχιά υφή των μαλλιών και δυσκολεύουν το styling .Τα άτομα με κοντά μαλλιά δεν είναι επίσης απολύτως ασφαλή από τις σπασμένες άκρες. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι τα μαλλιά σας χρειάζονται άμεση παρέμβαση, απαιτείται μια επίσκεψη στο κομμωτήριο για μια γρήγορη περιποίηση.

2. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη θρέψη του σώματος και υπάρχουν συγκεκριμένες βιταμίνες που μπορούν να ωφελήσουν τα μαλλιά. Οι βιταμίνες Α, Β, C και ο σίδηρος είναι γνωστές για τις ιδιότητές τους που συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών.

  • Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων και προωθεί το σχηματισμό σμήγματος που ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής και διατηρεί τα μαλλιά δυνατά. Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Α συχνά υποφέρουν επίσης από τριχόπτωση.
  • Η βιταμίνη Β βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο τριχωτό της κεφαλής και στους θύλακες των τριχών – ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μαλλιών.
  • Η βιταμίνη C περιέχει μια πρωτεΐνη κολλαγόνου που παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή της τρίχας. Επιπλέον, βοηθά επίσης το σώμα να απορροφήσει καλύτερα την περιεκτικότητα σε σίδηρο, ένα απαραίτητο μέταλλο για συνεχή ανάπτυξη των μαλλιών.
  • Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος. Η έλλειψη σιδήρου συνήθως οδηγεί σε αναιμία, η οποία είναι μια κύρια αιτία απώλειας μαλλιών, ειδικά στις γυναίκες.

3. Αποφύγετε το θερμικό styling όταν είναι δυνατόν

Για μερικούς, η χρήση θερμότητας για να στεγνώσουν, να ισιώσουν ή να κάνουν μπούκλες τα μαλλιά τους είναι η καθημερινότητά τους. Παρά την αποτελεσματικότητά της θερμότητας να κάνει τα μαλλιά να φαίνονται ευπαρουσίαστα, είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στο στέγνωμα των κατεστραμμένων από τον ήλιο μαλλιών.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση του σεσουάρ και αντ ‘αυτού, τυλίξτε τα βρεγμένα μαλλιά με μια πετσέτα για να στεγνώσουν.

4. Χρησιμοποιήστε προϊόντα μαλλιών που περιέχουν SPF

Ο παράγοντας προστασίας από τον ήλιο (SPF) υποδηλώνει την ποσότητα των ακτινών που μπορεί να εμποδίσει το προϊόν. Για παράδειγμα, SPF 60 σημαίνει ότι μόνο το 1/60 της υπεριώδους ακτινοβολίας θα διεισδύσει στο δέρμα και τα μαλλιά. Όταν αγοράζετε νέα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, λάβετε υπόψη αυτά με υψηλότερο SPF για πρόσθετη προστασία.

Το λάδι για τα μαλλιά έχει γίνει επίσης το βασικό αντιηλιακό για τα ταλαιπωρημένα μαλλιά. Το λάδι καρύδας αποτελεί ένα εξαιρετικό ενυδατικό προϊόν που σφραγίζει την υγρασία στα μαλλιά για να σταματήσει τις σχισμένες άκρες και το σπάσιμο των μαλλιών. Εν τω μεταξύ, το έλαιο αργκάν είναι γεμάτο λιπαρά οξέα και έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στη διατήρηση της υγρασίας στα μαλλιά και το δέρμα.

Οι μάσκες μαλλιών είναι υπερβολικές για πολλούς διαφορετικούς τύπους ταλαιπωρημένων μαλλιών, αλλά όσον αφορά τα μαλλιά που έχουν καταστραφεί από τον ήλιο, ενυδατώνουν και τιθασεύουν το φριζάρισμα. Καθώς τα φυσικά συστατικά όπως το μέλι, το λάδι καρύδας και το αβοκάντο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας μάσκας μαλλιών, τόσο τα μαλλιά όσο και το τριχωτό της κεφαλής γίνονται πιο δυνατά και δεν καταστρέφονται.

Το μαλακτικό θα πρέπει να εφαρμόζεται σε μαλλιά που έχουν στεγνώσει με πετσέτα ακριβώς πριν τα φορμάρετε. Καθώς δεν πρέπει να ξεπλένονται, η επιπλέον υγρασία κλειδώνεται στα μαλλιά για να τα προστατεύσει από τις ακτίνες UV ή άλλες μεταβλητές περιβαλλοντικές βλάβες.

Μερικά από τα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι αυτά της σειρά Soleil της Kerastase, η σειρά invigo της Wella ή τα προϊόντα της σειρά Solar της System Professional.

Ποιες είναι οι επιλογές περιποίησης μαλλιών μου για ταλαιπωρημένα από τον ήλιο μαλλιά;

Τα κατεστραμμένα από τον ήλιο μαλλιά μπορεί να φαίνονται μη αναστρέψιμα, αλλά μπορείτε να αρχίσετε να επιλέγετε καλύτερες συνήθειες περιποίησης μαλλιών και να δώσετε στα μαλλιά σας αυτό που λείπει.

Ακόμα δεν είστε σίγουροι για το τι πήγε στραβά και ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνετε για να έχετε ξανά υγιή και δυνατά μαλλιά; Συμβουλευτείτε τον κομμωτή σας για μια αξιολόγηση των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας και δείτε τα μαλλιά σας όπως δεν τα έχετε δει ξανά

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.