«Το Αίγιο μέσα από τον φακό του Θόδωρου Αγγελόπουλου»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «Θόδωρος Αγγελόπουλος», την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 στις 6.30μ.μ. στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου «Φώτα, μοτέρ, πάμε! ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΗΔΥΦΩΝΟ».

Το βιβλίο περιλαμβάνει μαρτυρίες Αιγιωτών που παρακολούθησαν ή συμμετείχαν στις ταινίες «Θίασος» και «Μελισσοκόμος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος μέσα από αυτές τις ταινίες ανέδειξε ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης πολιτιστικής ιστορίας της πόλης του Αιγίου, το λιμάνι δηλαδή και την παραλιακή ζώνη της πόλης, που μπορεί σήμερα να σφύζει από ζωή, τότε όμως ήταν ένα σκοτεινό, ξεχασμένο σημείο. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες του Αιγίου και περιγραφή της πόλης εκείνη την εποχή καθώς και φωτογραφίες από τα σημεία που γυρίστηκαν οι σκηνές.

Στην παρουσίαση του βιβλίου Αιγιώτες που παρακολούθησαν τα γυρίσματα θα μιλήσουν για την εμπειρία τους αυτή, για τον σκηνοθέτη, για το Αίγιο της εποχής εκείνης. Θα ακουστούν μαρτυρίες και θα θυμηθούμε, μέσα από αποσπάσματα από τις ταινίες, τα σημεία της πόλης που ενέπνευσαν τον μεγάλο σκηνοθέτη να γυρίσει τα πλάνα του και που πολλά από αυτά δεν υπάρχουν πια.

Θα μιλήσουν:

1. Αναστασία Γεωργάκη, καθηγήτρια και πρόεδρος στο τμήμα Μουσικών σπουδών του ΕΚΠΑ

2. Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας, διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών του ΕΚΠΑ και μέλος των Polis Ensemble.

3. Άσπα Παπαδημητρίου, μουσικολόγος, με μεταπτυχιακό στη Μουσική Κουλτούρα και Επικοινωνία στο ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου με θέμα Μουσική και εγκέφαλος.

4. Σάκης Παπαδημητρίου, συνθέτης, μουσικός και φιλόλογος, στον οποίο ανήκει η συλλογή των μουσικών οργάνων της έκθεσης με τίτλο «Εύφωνες Μνήμες» στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου.

Στο μουσικό μέρος συμμετέχουν μέλη του σχήματος POLIS ESEMBLE και η Μαρίνα Σάττι με την Ερασμία Μαρκίδη και την Έλενα Λεώνη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.