Ακίνητα: Τι αλλάζει στο Ε9, αυτόματη συμπλήρωση των μεταβολών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μια νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω της οποίας θα συμπληρώνονται αυτόματα οι μεταβολές στη δήλωση Ε9, ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η εφαρμογή θα λειτουργήσει εντός της τρέχουσας χρονιάς και θα τερματίσει τις χρονοβόρες διαδικασίες και την ταλαιπωρία των πολιτών, που πρέπει να υποβάλλουν πολλές δηλώσεις όταν αποκτούν, πωλούν, μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά, προκειμένου να αλλάξουν τα στοιχεία τους στο Ε9.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, η αυτόματη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 θα γίνεται από την εφορία, η οποία θα αντλεί τα απαιτούμενα στοιχεία μεταβολών από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty.

Η ΑΑΔΕ δεν προτίθεται να καταργήσει πάραυτα τον παραδοσιακό τρόπο υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, για όποιον πολίτη το επιθυμεί.

Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος του έτους, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από τον «βραχνά» της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης Ε9 για κάθε απόκτηση ή διαγραφή ακινήτου, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως αν λειτουργήσει σωστά η διαδικασία θα περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.