Στην Πάτρα την Κυριακή ο Δ. Κουτσούμπας για την εκδήλωση τιμής στο Νίκο Μπελογιάννη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Λίγες ώρες απέμειναν για τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, στην πλατεία Παντοκράτορος της Ανω Πόλης της Πάτρας, την Κυριακή 8 Μάη στις 11 π.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Με τη μεγάλη αυτή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί ένα δίμηνο πλούσιας δραστηριότητας που ανέπτυξε η Οργάνωση για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

Στην Πάτρα – με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού της συνδέθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης τόσο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όσο και για ένα διάστημα μετά την απελευθέρωση – και σε μια περιοχή που έζησε (Ανω Πόλη), θα πραγματοποιηθούν και τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης προς τιμήν του.

«Απευθυνόμαστε σε καθέναν που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον»

Ηδη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργαζόμενους, στις λαϊκές οικογένειες, στη νεολαία, σε καθέναν που προβληματίζεται σήμερα, να δώσει δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση. Καθημερινά πραγματοποιείται πρόγραμμα περιοδειών, εξορμήσεων και συσκέψεων σε χώρους δουλειάς, γειτονιές της Πάτρας και περιοχές εκτός της πόλης.

«Καλούμε καθέναν που συναντηθήκαμε μαζί του το προηγούμενο διάστημα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν για κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων», σημειώνει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και προσθέτει:

«Ο Μπελογιάννης οραματίστηκε μια Ελλάδα όπου κουμάντο θα κάνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός της. Παρότι είχε τη δυνατότητα να ζήσει διαφορετικά, δεν το έκανε, δεν πρόδωσε τις αξίες και τα ιδανικά του. Τις υπηρέτησε πιστά, για την προκοπή του λαού της χώρας μας. Μέσα από δυσκολίες σπούδασε, μορφώθηκε, άφησε σημαντικό έργο και σήμερα φωτίζει τον δρόμο όχι μόνο για την εργατική τάξη αλλά για κάθε άνθρωπο που ανησυχεί, προβληματίζεται, βλέπει ότι παρά τον αγώνα και τις θυσίες που κάνει, δύσκολα μπορεί να τα φέρει βόλτα, να σταθεί στα πόδια του. Καθέναν που αισθάνεται έτσι, εμείς τον καλούμε να βρεθεί την Κυριακή στην πλατεία Παντοκράτορος».

«Δεμένο» το μνημείο με την παρουσία του κομμουνιστή ήρωα στην περιοχή

Ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση της Κυριακής θα έχουν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης, αφιερωμένης στον Νίκο Μπελογιάννη, που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Παντοκράτορος. Πρόκειται για ιστορική συνοικία στην Ανω Πόλη της Πάτρας, όπου σήμερα παραμένουν ακόμη όρθια σπίτια που τον φιλοξένησαν την περίοδο που έζησε και έδρασε στην περιοχή, τα υπόγεια και οι φωταγωγοί που κρύφτηκε για να μη συλληφθεί, χώροι που χρησιμοποιούσε για να μαζεύονται οι παράνομοι πυρήνες του ΚΚΕ.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του μνημείου έγιναν με γνώμονα την ιστορικότητα της περιοχής και τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στον χώρο. Την κύρια ιδέα αποτελεί το πρόσωπο στο οποίο αφιερώνεται η μαρμάρινη στήλη και, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, έγινε προσπάθεια να κυριαρχούν τα φυσικά υλικά και ο λιτός σχεδιασμός.

Η βάση αποτελείται από φυσική ανεπεξέργαστη πέτρα. Πάνω της θα τοποθετηθούν δύο στήλες, από λευκό μάρμαρο. Το μνημείο εναρμονίζεται με την πλατεία, ενώ δεν θα γίνει καμία επέμβαση στο σημείο, αφού απλά θα τοποθετηθεί εκεί. Οι γήινες αποχρώσεις του ακατέργαστου φυσικού λίθου και οι λευκές λιτές γραμμές των μαρμάρων που κυριαρχούν στην κατασκευή, τιμούν το πρόσωπο στο οποίο αφιερώνονται και παρεμβαίνουν με σεβασμό στον χώρο.

Τις μαρμάρινες στήλες και το σύνολο της κατασκευής επιμελήθηκαν ο Χρήστος Τσεπελίκας, μαζί με τους τεχνίτες Νίκο Γιαννακόπουλο και Γιώργο Στρατή. Σημαντική συμβολή στην κατασκευή και προμήθεια των μαρμάρων είχαν οι Αφοί Αλέξανδρου Σολομωνίδη από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μάλιστα έκαναν προσφορά τα μάρμαρα στο Κόμμα, προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη. Τις στήλες σχεδίασε και επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός Κατερίνα Σίμου. Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ τους ευχαριστεί όλους θερμά.

(δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.