Τα νέα από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έκθεση ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ
Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκού, το οποίο εντάσσεται στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού & Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσιάζουν στην Πάτρα τη μεγάλη έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ». Η έκθεση θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο «ΑΙΓΛΗ» από 4 Μαΐου έως 25 Ιουλίου 2022 με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων. Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία των επισκεπτών της με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία τα εντυπωσιακά τοπία τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο, τον Χελμό – Βουραϊκό, τη Σητεία την περιοχή Γρεβενών Κοζάνης και τα νησιά Κεφαλονιά – Ιθάκη στην Ελλάδα καθώς και το Όρος Τρόοδος στην Κύπρο.

 

Β’ Επιστημονική Συνάντηση του Εργαστηρίου Αρχειακών Τεκμηρίων – Τύπου
Θεωρώντας ότι ο λογοτεχνικός περιοδικός τύπος είναι το αρχείο της πνευματικής ζωής κάθε εποχής, το ΕΑΤΤ εγκαινιάζει τη μελέτη του Τύπου της Μεταπολίτευσης αφιερώνοντας τη Β΄Επιστημονική Συνάντηση στο περιοδικό Πλανόδιον και τους συνεργάτες του. Το συνέδριο πραγματοποιείται διαδικτυακά από την Πέμπτη 12/5, 6.00 μ.μ. έως και Σάββατο 14/5, 8.30 μ.μ. Τα αρχεία του περιοδικού και του εκδότη του απόκεινται στο ΕΑΤΤ και έχουν τροφοδοτήσει ποικίλες ερευνητικές δράσεις, ενώ η προσωπική του βιβλιοθήκη, καθώς και η βιβλιοθήκη της συντρόφου του, εικαστικού και συγγραφέα Ηρώς Νικοπούλου, αποτελούν πλέον μέρος της ΒΚΠ. Το πρόγραμμα του συνεδρίου καθώς και ο σύνδεσμος για την παρακολούθησή του έχουν αναρτηθεί εδώ

Διαδικτυακό Βιωματικό Σεμινάριο- Φοιτητική Ζωή και Covid-19: Οι αλλαγές στη ζωή μας
Η Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ψυχικής Υγείας Πάτρας (ΣΟΨΥ), διοργανώνει  δωρεάν βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Φοιτητική Ζωή και Covid-19: Οι αλλαγές στη ζωή μας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης Zoom, την Τρίτη 17 Μαΐου και ώρα 18:00. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών που ενδεχομένως να έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του Covid 19 και τις αλλαγές που επέφερε στη ζωή όλων.  Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική και μετά το τέλος του σεμιναρίου θα σταλεί πιστοποιητικό παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο: https://socialwelfare.upatras. gr/diadiktyako-viomatiko- seminario-foi/
Διαδικτυακό Εργαστήριο Επαγγελματικής Ενδυνάμωσης: Πέμπτη 19 Μαΐου 2022
Στο πλαίσιο της Πράξης «Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πατρών», το Τμήμα Απασχόλησης, Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας, θα υλοποιήσει διαδικτυακό Εργαστήριο Επαγγελματικής Ενδυνάμωσης, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 12:00 μ.μ. – 14:00 μ.μ., με θέμα:  «Οριζόντιες Δεξιότητες: 1) ικανότητα συνεργασίας σε ομάδα, 2) λήψη αποφάσεων σε περίπλοκα περιβάλλοντα, 3) επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων, 4) κριτική σκέψη, 5) συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση, 6) ανάληψη πρωτοβουλιών, 7) οργανωτικότητα, 8) διαχείριση χρόνου.
Σε έναν κόσμο ο οποίος γίνεται όλο και περισσότερο ψηφιακός οι soft skills είναι οι δεξιότητες εκείνες, οι οποίες διακρίνουν τα άτομα από τις μηχανές. Οι εργοδότες προτιμούν εργαζόμενους που έχουν την ικανότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να μπορούν να διαχειριστούν πολύπλοκες εργασιακές καταστάσεις με ελάχιστη καθοδήγηση από τους ανωτέρους τους. Οι οριζόντιες δεξιότητες σε συνδυασμό με τα τυπικά προσόντα, εδραιώνουν τους εργαζόμενους στον τομέα, τον οποίο επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν. Εποικοδομητική συνεργασία με συναδέλφους, κριτική σκέψη και ικανότητα λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων μπορούν να κάνουν ένα βιογραφικό να ξεχωρίζει. Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα των οριζόντιων δεξιοτήτων (soft skills) καλούνται οι φοιτήτριες/τές και απόφοιτες/τοι του Πανεπιστημίου Πατρών, να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό εργαστήριο. Εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορείτε να υποβάλετε εδώ. Η εγγραφή πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση του Πανεπιστημιακού e-mail.
Υπεύθυνος Έργου: Δημήτριος Μούρτζης, Καθηγητής/Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ερευνών Π.Π. email: mourtzis@lms.mech.upatras.gr. «Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα T. Μιχαλακέα, Αναπλ. Προϊστ. του Τμήματος Απασχόλησης Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης στο 2610 997997. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Εργαστήριο Επαγγελματικής Ενδυνάμωσης εδώ.Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης από 21-23 Οκτωβρίου 2022
Σκοπό του Συνεδρίου αποτελεί η ανάδειξη των διαστάσεων της πανδημικής κρίσης στο σχολείο και την κοινωνία. Η πανδημία αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία επηρέασε όλους τους τομείς της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και το σχολείο. Η «κοινωνική απόσταση» αποτέλεσε βασική πρακτική για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Τα σχολεία χρειάστηκε να κλείσουν και να χρησιμοποιηθούν νέοι τρόποι/πρακτικές εκπαίδευσης των μαθητών και των σπουδαστών, οι οποίες απαιτούσαν διαφορετικές μορφές οργάνωσης της διδασκαλίας αφενός και νέες δεξιότητες και ικανότητες από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Η πανδημία ανέδειξε νέες μορφές ανισοτήτων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Στο σχολείο οι ανισότητες μεταξύ των μαθητών εντάθηκαν. Η αναζήτηση άλλων τρόπων προστασίας της υγείας των μαθητών και των σπουδαστών, όπως η χρήση της μάσκας, επιβλήθηκε, μεταξύ άλλων, από την ανάγκη ενεργοποίησης της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μαθητών και γενικότερα της κοινωνικοποίησης, η οποία ήταν ανύπαρκτη κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης. Η επαναλειτουργία των σχολείων σε νέες συνθήκες έχει σοβαρές κοινωνικές και ψυχ(ολογ)ικές επιπτώσεις στους μαθητές αλλά και όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Πληροφορίες για το συνέδριο και τον τρόπο συμμετοχής σε αυτό, στον ιστότοπο του συνεδρίου: http://5o-syn-kte.wpnet. upatras.gr/ και στο e-mail: socedu5@gmail.com.
2η Επιστημονική Συνάντηση Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Νεοελληνικής Φιλολογίας Ερευνητικές Διαδρομές 2022
H ειδίκευση της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Σύγχρονες προσεγγίσεις στα κείμενα: αναγνώσεις και ερμηνείες» διοργανώνει τη 2η Επιστημονική Συνάντηση Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων, με θέμα «Ερευνητικές διαδρομές 2022», που προγραμματίζεται να διεξαχθεί σε υβριδική μορφή (διά ζώσης και μέσω της πλατφόρμας zoom) κατά το διάστημα 11‒13 Νοεμβρίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η Συνάντηση απευθύνεται σε μεταπτυχιακές/ούς φοιτήτριες/ητές και υποψήφιες/ους διδάκτορες της Ελλάδας και του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένες/οι και ενεργές/οί σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ή εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή. Αναλυτικές πληροφορίες: http://philology.upatras.gr/ synantisi-metaptychiakon- foititon-kai-ypopsifion- didaktoron-erevnitikes- diadromes-2022/
Αξιολόγηση Εαρινού Εξαμήνου – Ηλεκτρονική Συμπλήρωση Ερωτηματολογίων Μάϊος-Ιούνιος 2022
Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων από φοιτητές θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 έως και την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022. Δυνατότητα συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων για τα προπτυχιακά, εργαστηριακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, έχουν οι φοιτητές που έχουν δηλώσει τα εν λόγω μαθήματα μέσω της ηλεκτρονικής γραμματείας του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος του Ψηφιακού Άλματος εντός της περιόδου υποβολής των δηλώσεων. Η ηλεκτρονική συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους φοιτητές συμβάλλει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και υλοποιείται με τρόπο που διασφαλίζεται η ανωνυμία τους. Η είσοδος στο ηλεκτρονικό σύστημα γίνεται μόνο με τους προσωπικούς κωδικούς του κάθε φοιτητή. Για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και για περισσότερες πληροφορίες συνδεθείτε στο https://ps.modip.upatras.gr/.
Εκδηλώσεις ΜΕΤ για τον Εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 «Η Δύναμη των Μουσείων»
Τα Μουσεία γιορτάζουν και οργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις, εκθέσεις και δραστηριότητες δείχνοντας στο κοινό «τη Δύναμη των Μουσείων». To MET γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 με ποικίλες εκδηλώσεις και Δράσεις. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες με μεγάλη επιτυχία: Εκδηλώσεις ΜΕΤ για τον Εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 «Η Δύναμη των Μουσείων» (upatras.gr)

Επιστημονική Εκδήλωση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας με θέμα: Διεπιστημονική Προσέγγιση σε Μονάδες Υγείας
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η επιστημονική εκδήλωση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Διεπιστημονική Προσέγγιση σε Μονάδες Υγείας».  Η εκδήλωση, που διεξήχθη την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, ώρα 10.00 στην αίθουσα Πολύκεντρο-Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος επιλογής του Τμήματος «Διεπιστημονική Ομάδα Υγείας». Πλήθος φοιτητών παρακολούθησε την επιστημονική εκδήλωση και οι εισηγήσεις των ομιλητών κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των φοιτητών του Τμήματος. Αυτό που αποκόμισαν όσοι ήταν παρόντες είναι η ανάγκη διεπιστημονικής συνεργασίας για την διαμόρφωση ενός σύγχρονου συστήματος υγείας. Η διεπιστημονική ομάδα υγείας πρέπει να έχει σκοπό την παροχή, ολιστικής, εξατομικευμένης, ποιοτικής και αποδοτικής φροντίδας των ασθενών. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, συνεργαζόμενο στενά με τις δομές υγείας που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, ανέδειξε την διασύνδεση του με αυτές, οι οποίες εδράζονται σε Αίγιο, Πάτρα και Αθήνα και εξυπηρετούν εκπαιδευτικούς, κλινικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τους ομιλητές της εκδήλωσης μπορείτε να αναζητήσετε στο σύνδεσμο: https://physio.upatras.gr/ events/scientific_events/ meetings/epistimoniki-imerida- diepistimoniki-prosengisi-se- monades-ygeias-11-05-22/

Πιστοποίηση ISO του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πατρών
Το Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από επιτυχή επιθεώρηση από την TÜV AUSTRIA HELLAS, πιστοποιήθηκε κατά το πρότυπο Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.