Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας: Νέα νομοθεσία για την Ακούσια Ψυχιατρική Νοσηλεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, αναφέρονται τα εξής: 

Η Ένωσή μας εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για την πρόσφατη ψήφιση  στην Βουλή των Ελλήνων σχεδίου νόμου από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο με το άρθρο  59 προσθέτει το άρθρο 96Α στον Ν. 2071/1992, ¨Περί της διαδικασίας εισαγωγής για  ακούσια νοσηλεία¨ και ορίζει την αλλαγή της διαδικασίας αυτής, αφαιρώντας την  αρμοδιότητα εκτέλεσης της αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία όπως ίσχυε και  αποδίδοντάς την σε εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι οι διακομιδές  ατόμων με ψυχικές ασθένειες θα διενεργούνται όπως η μεταφορά οποιουδήποτε άλλου  ασθενή σε νοσοκομείο για εξέταση ή νοσηλεία. Η διαδικασία της μεταφοράς, η οποία τελεί  υπό τον συντονισμό του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρήσεων Υγείας του Εθνικού Κέντρου  Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) πραγματοποιείται αρχικά με επίσκεψη στον τόπο κατοικίας ή  διαμονής του φερόμενου ως ψυχικά ασθενή, από μικτό κλιμάκιο, το οποίο αποτελείται  από έναν Ψυχίατρο, έναν Νοσηλευτή της Κοινοτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και έναν  Αστυνομικό. Αμέσως μετά από την επίσκεψη του μικτού κλιμακίου, ακολουθεί η μεταφορά  του φερόμενου ως ψυχικά ασθενή στην Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Η μεταφορά  πραγματοποιείται με κατάλληλα διαμορφωμένο όχημα της Κοινοτικής Μονάδας Ψυχικής  Υγείας και με την συνοδεία του ψυχίατρου και του νοσηλευτή.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η μεταφορά του φερόμενου ως ψυχικά ασθενή  πραγματοποιείται με την συνοδεία Αστυνομικής δύναμης, εφόσον ο Ψυχίατρος με γραπτή  βεβαίωση πιθανολογεί, ότι θα απαιτηθεί, για την ασφάλεια του ασθενή ή τρίτων, η λήψη  περιοριστικών μέτρων του ασθενή, προκειμένου για την αποφυγή επικείμενης  αυτοκαταστροφικής ή ετεροκαταστροφικής συμπεριφοράς του, η οποία δεν μπορεί να  αποφευχθεί με κατάλληλες τεχνικές αποκλιμάκωσης. Η μεταφορά ολοκληρώνεται με την  άφιξη στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Ο Ψυχίατρος και ο Νοσηλευτής, που συμμετέχουν στη  μεταφορά, παραμένουν στον χώρο της Μονάδας Ψυχικής Υγείας, έως ότου διασφαλιστεί η  ασφαλής υποδοχή του φερόμενου ως ψυχικά ασθενή.

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση ήρθε ως αποτέλεσμα της πολυετούς προσπάθειας της  Ένωσης μας η οποία ανέδειξε το θέμα, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Αστυνομικών Υπαλλήλων. Προτείναμε εμπεριστατωμένα αλλαγές παρουσιάζοντας τα  προβλήματα της συγκεκριμένης διαδικασίας σε συνεχείς συναντήσεις και παρεμβάσεις  προς τους Βουλευτές, τις Εισαγγελικές αρχές, τις Υγειονομικές αρχές, την φυσική ηγεσία

της Ελληνικής Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του  Πολίτη και του Υπουργείου Υγείας. Καταφέραμε κατά το πρόσφατο παρελθόν να λάβουμε  δεσμεύσεις για την επίλυσή του σοβαρού αυτού θέματος σε συναντήσεις με την

Υφυπουργό Υγείας αρμοδίας για θέματα ψυχικής υγείας κ. Ζωή Ράπτη, μετά από πρόσκληση του Βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιάσονα Φωτήλα και με το  Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, παρουσία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη,  που σήμερα έγιναν πραγματικότητα.

Η καθιέρωση της νέας αυτής διαδικασίας θα επιφέρει μια ουσιαστική βελτίωση  στον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ελληνική Πολιτεία τους Συνανθρώπους μας με ψυχικές  ασθένειες, απεμπλέκοντας παράλληλα τις Αστυνομικές Υπηρεσίες από ένα πάρεργο που  δημιουργούσε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, απασχολώντας προσωπικό και μέσα  από την κύρια αποστολή τους. Αυτή της πρόληψης και της καταστολής της  εγκληματικότητας.

Παρεμβάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας  για τον εκσυγχρονισμό της Ακούσιας Ψυχιατρικής Νοσηλείας  κατά την τελευταία πενταετία (2018-2022): 

1. 7 Ιανουαρίου 2018 – Εγγραφή Παρέμβαση προς τον Αρχηγό της Ελληνικής  Αστυνομίας, τους Βουλευτές Αχαΐας, τα ΜΜΕ και την ΠΟΑΣΥ.

2. 23 Νοεμβρίου 2018 – Εγγραφή Παρέμβαση προς τον Αρχηγό της Ελληνικής  Αστυνομίας, τους Βουλευτές Αχαΐας, τα ΜΜΕ και την ΠΟΑΣΥ.

3. 30 Απριλίου 2019 – Δημόσια καταγγελία στα ΜΜΕ.

4. 2 Μαΐου 2019 – Έγγραφη Παρέμβαση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,  τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό Ελληνικής  Αστυνομίας, τα ΜΜΕ και την ΠΟΑΣΥ.

5. 20 Σεπτεμβρίου 2019 – Έγγραφη Παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας, τον  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τους Βουλευτές Αχαΐας, τα ΜΜΕ και την ΠΟΑΣΥ.

6. 13 Ιανουαρίου 2020 – Έγγραφη Παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας και την  ΠΟΑΣΥ.

7. 14 Ιανουαρίου 2020 – Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.

8. 28 Αυγούστου 2020 – Έγγραφη Παρέμβαση προς την Υφυπουργό Υγείας, τους  Βουλευτές Αχαΐας και την ΠΟΑΣΥ.

9. 3 Σεπτεμβρίου 2020 – Αίτημα έκδοσης Γνωμοδότησης προς την Προϊσταμένη της  Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών.

10. 3 Νοεμβρίου 2020 – Έγγραφη Ενημέρωση για την Γνωμοδότηση της Εισαγγελίας  Πρωτοδικών Πατρών προς τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τις  Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αχαΐας και την ΠΟΑΣΥ.

11. 29 Νοεμβρίου 2020 – Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

12. 3 Δεκεμβρίου 2020 – Έγγραφη Παρέμβαση προς τον Υπουργό Προστασίας του  Πολίτη.

13. 3 Δεκεμβρίου 2020 – Έγγραφη Παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας, την  Υφυπουργό Υγείας, τους Βουλευτές Αχαΐας και την ΠΟΑΣΥ.

14. 22 Φεβρουαρίου 2021 – Δημόσια Καταγγελία προς τα ΜΜΕ.

15. 5 Μαρτίου 2021 – Έγγραφη Παρέμβαση προς Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό  Προστασίας του Πολίτη, την Υφυπουργό Υγείας, τον Αρχηγό της Ελληνικής  Αστυνομίας, τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον Διοικητή του  ΠΓΝΠ, την Διευθύντρια ΕΚΑΒ Πάτρας, τον Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής  ΠΓΝΠ και την ΠΟΑΣΥ.

16. 26 Μαρτίου 2021 – Συνάντηση με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

17. 8 Απριλίου 2021 – Συνάντηση με Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τον  Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΠ.

18. 7 Ιουνίου 2021 – Συνάντηση με Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας.

19. 9 Ιουνίου 2021 – Συνάντηση με Υφυπουργό Υγείας αρμόδιας για θέματα ψυχικής  υγείας – Κατάθεση φακέλου.

20. 19 Νοεμβρίου 2021 – Παρέμβαση καταγγελία προς του Υπουργό Προστασίας του  Πολίτη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Υπουργό Υγείας, πολιτική και φυσικής  ηγεσία, Βουλευτές Αχαΐας και ΜΜΕ.

21. 11 Δεκεμβρίου 2021 – Συνάντηση στα γραφεία την 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας  παρουσία του Διοικητή με τον Υπουργό Υγείας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.