Kυριάκος Μητσοτάκης: Τριπλό «όχι» σε εκλογές, ανασχηματισμό, αλλαγή εκλογικού νόμου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης της ΝΔ προς τον χώρο του Κέντρου επιχειρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 14ο συνέδριο της ΝΔ, όσο και στην συνέντευξη που παραχώρησε στο “Βήμα της Κυριακής”. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ άλλαξε τις ισορροπίες, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που είχαν μετακινηθεί προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο η επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του παραδοσιακού Κέντρου παραμένει ιδιαιτέρως σημαντική, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Στο Μαξίμου βλέποντας τις κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, προσπαθούν με συνεχή ανοίγματα προς τους ψηφοφόρους αλλά και με την ένταξη προσώπων από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο στα “γαλάζια” ψηφοδέλτια με στόχο να βάλουν “φρένο” στις διαρροές που υπάρχουν προς το ΚΙΝΑΛ.

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο “Βήμα της Κυριακής” υποστήριξε πως οι παραδοσιακές ταμπέλες δεξιά ή αριστερά αρχίζουν και ξεθωριάζουν, καθώς εκείνο που μετράει είναι οι πολιτικές που εφαρμόζει η κάθε κυβέρνηση. “Είδα τη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι κάτι το οποίο λέω εδώ και χρόνια οι εκλογές κερδίζονται στο Kέντρο και ναι η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από το Kέντρο. Ως πεδίο συγκερασμού των πλειοψηφικών δυνάμεων γιατί πάντα οι περισσότεροι πολίτες προσδιορίζονται κοντά στο Kέντρο”.

Παράλληλα σημείωσε πως αρκετές από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχουν προοδευτικό πρόσημο καθώς οι πολιτικοί πρέπει να είναι τουλάχιστον ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Αυτοδυναμία δεν σημαίνει μονοκρατορία της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως ο όρος της “αυτοδύναμης Ελλάδας” που χρησιμοποίησε στο συνέδριο, αφορά τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά κυβερνά ήδη η ΝΔ, καθώς στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και σε άλλες θέσεις έχουν τοποθετηθεί πρόσωπα, τα οποία δεν προέρχονται από την κεντροδεξιά παράταξη.

Επισήμανε ωστόσο πως ο λόγος που επιδιώκει την αυτοδυναμία, έχει να κάνει με την ταχύτητα στην λήψη των αποφάσεων που πρέπει να λαμβάνει η κυβέρνηση σε κρίσιμες στιγμές αλλά και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται. “Νομίζω ότι αποδείξαμε αυτά τα τρία χρόνια ότι για εμάς αυτοδυναμία δεν σημαίνει μονοκρατορία της ΝΔ. Έχουμε διευρύνει την παράταξη, έχουμε αξιοποιήσει πολύ σημαντικό στελεχιακό δυναμικό, το οποίο δεν ανήκε στη ΝΔ και δεν θα φανταζόταν ποτέ μια κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ. Την πολιτική διεύρυνση την έχουμε κάνει πράξη”, είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως οι διερεύνηση δεν είναι ζήτημα μόνο προσώπων αλλά και αντιλήψεων.

Τριπλό όχι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν για άλλη μια φορά κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. “Οι εκλογές θα γίνουν σε 12 μήνες για να είμαστε σαφείς. Την άνοιξη του 2023”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα διέψευσε τα σενάρια του ανασχηματισμού τα οποία πυροδοτήθηκαν μετά την παρέμβαση του στο υπουργικό συμβούλιο, όταν κάλεσε όσους υπουργούς επιθυμούν να ρίξουν το βάρος τους στην επανεκλογή τους να τους διευκολύνει θέτοντάς τους εκτός κυβερνητικού σχήματος. “Δεν ήταν ένας προάγγελος κυβερνητικών αλλαγών. Ήταν μια αυθόρμητη και ανθρώπινη παρατήρηση, δεν ήταν καν προγραμματισμένη. Όλοι έχουμε περάσει από αυτή την διαδικασία και ο σταυρός είναι στο μυαλό οποιουδήποτε βουλευτή”.

Αρνητικός ήταν και στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθώς τις τελευταίες μέρες είχαν αρχίσει εκ νέου τα σενάρια για το επίμαχο ζήτημα. “Δεν αλλάζω τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν τους προσαρμόζω στις τρέχουσες συνθήκες και στις δικές μου προτεραιότητες. Θα ήταν μέγιστο θεσμικό πλήγμα για τη δημοκρατία μας. Ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος και μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία με τον νόμο που έχουμε ψηφίσει, το οποίο θεωρώ σωστό και δίκαιο”

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.