Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας – Μπεκατώρου: «Μου είπε ότι τη βίασε στα 12 της»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Βέβαιη ότι η 21χρονη σήμερα Αμαλία βιάστηκε από τον πρώην προπονητή της στην Ιστιοπλοΐα εμφανίστηκε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, η οποία πρώτη αποκάλυψε στις εισαγγελικές αρχές την περίπτωση της νεαρής κοπέλας.

«Η Αμαλία πήρε το θάρρος να κάνει μια κίνηση που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι γονείς της όταν ήταν ανήλικη. Αυτό είναι πιο σημαντικό για να πάρει πίσω τη ζωή της», είπε στην κατάθεσή της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η μάρτυρας.

Σύμφωνα με τη Σοφία Μπεκατώρου ο κατηγορούμενος ακολούθησε μια μέθοδο χειραγώγησης γνωστής

«Επειδή έχουν έρθει πολλά θύματα σε επαφή μαζί μου μου έκανε εντύπωση ότι ήταν ευθέως και ξεκάθαρο και βαρύ αυτό που μου είπε. Ήθελα να αξιολογήσω αν έχει καταλάβει τι λέει και τι σημαίνει αυτό. Όταν ήρθε σε επαφή μαζί της, όλες οι λεπτομέρειες, η συμπεριφορά της και η παγωμάρα και δυσκολία της να μπορέσει να εκφραστεί περισσότερο ήταν πολύ γνώριμο για μένα… Δεν είναι ένας ακόμα βιασμός. Είναι μέσα από το grooming.

»Όλα ξεκινάνε από μια καλά σχεδιασμένη τακτική που ένα ανήλικο δεν μπορεί να το καταλάβει, για αυτό και συναντάται συχνά στον αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις το θύμα επιλέγεται και συνήθως δεν έχει ένα σταθερό περιβάλλον. Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία που ο δράστης προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης προπονητή και αθλητή. Ο δράστης μετά κάνει μικρά τεστ για να καταλάβει αν θα μιλήσει το θύμα. Όταν καταλάβει ότι έχει την εχεμύθεια του τότε θα δράσει. Είναι ένα ανήλικο που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Επίσης ο δράστης χτίζει μια σχέση με το περιβάλλον του θύματος και φτάνει σε σημείο να κάνει ακραία πράγματα αυτοθυσίας για να μην μπορεί κανείς να πει κάτι», κατέθεσε η Ολυμπιονίκης που συγχρόνως έχει και πτυχίο ψυχολογίας.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα:

«Στις 17/1 έμαθα ένα μήνυμα από την Αμαλία. Τότε λάμβανα ένα μεγάλο όγκο αλλά αυτό με τάραξε γιατί ήταν πολλαπλοί βιασμοί από άτομο της ιστιοπλοΐας. Με επιβεβαίωσε ότι ήταν από προπονητή της τη ρώτησα αν θα κάνει κάτι και αν θέλει βοήθεια για δικηγόρο».

«Μου είπε ότι έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω υποστεί βιασμό. Στο γραφείο της δικηγόρου την είδα πρώτη φορά».

«Τη ρώτησα αν συμφωνεί να αναφέρω την περίπτωση της στον εισαγγελέα γιατί είχα ήδη κληθεί και μου είχε πει ότι μπορώ να αναφέρω το όνομα της. Της εξήγησα τι σημαίνει αυτή η καταγγελία και μου είπε ναι, θέλω να το κάνω».

«Ό, τι γνωρίζω είναι από αυτά που μου έχει πει η ίδια και οι γονείς της».

«Μου είπε ότι στα 12 της τη βίασε. Μου είπε ότι υπήρχαν στοιχεία βίας και όσο μεγάλωνε και αντιστεκόταν πιο βίαιος ήταν και της έλεγε ότι το θέλει. Ουσιαστικά με χειραγώγηση».

Μάλιστα, η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε και σε μια ακόμα καταγγελία που έφτασε για τον ίδιο κατηγορούμενο και στην οποία έχει αναφερθεί και η ίδια η καταγγέλλουσα.

«Το ίδιο μήνυμα έλαβα και από μια άλλη κοπέλα η οποία είπε ότι είχε τύψεις ότι αν είχε μιλήσει δεν θα πάθαινε τίποτα η Αμαλία. Μου είπε ότι από την καταγγελία κατάλαβε ποιος ήταν ο κατηγορούμενος και ότι εκείνος είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε εκείνη, ότι αποπειράθηκε πρώτη φορά ότι ήταν 15 ετών αλλά αντιστάθηκε και τελικά ο κατηγορούμενος τα κατάφερε στα 20 αλλά δεν ήθελε να μιλήσει γιατί ζει Αγγλία και έχει ένα παιδί».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης που ζήτησε είτε να μη ληφθεί υπόψη η καταγγελία αυτή ή να κλητευθεί η κοπέλα αυτή να καταθέσει στο δικαστήριο για «να μην υπάρξουν σκιές κατά του κατηγορούμενου». Τελικά, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και αποφάσισε να μην ληφθεί υπόψη το σκέλος της κατάθεσης της Σοφίας Μπεκατώρου που αφορά στη δεύτερη καταγγελία σε βάρος του ίδιου κατηγορουμένου.

Η Σοφία Μπεκατώρου κατέθεσε ακόμη πως η Αμαλία έζησε σε ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον: δεν υπήρχε η ωριμότητα, τα ξεκάθαρα όρια, μια ηρεμία δεν υπήρχαν. Εννοώ ότι στη συναναστροφή μου με τη μητέρα της είναι ακραίος τύπος. Κατάλαβα ότι οι γονείς της λειτουργούν με βάση μιας συγκεκριμένης θέσης στην κοινωνία. Έβλεπα μια αστάθεια. Η ροή του λόγου δεν είχε συνοχή.

Στην ερώτηση γιατί άργησε τόσο η κοπέλα να κάνει τη καταγγελία η μάρτυρας απάντησε:

«Κάθε θύμα έχει δυνατότητα να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε, νοηματοδοτούμε διαφορετικά τα πράγματα.»

Πρόεδρος: Τελικά είναι θύμα του κατηγορούμενου ή του περιβάλλοντος της;

Μάρτυρας: Το ένα βοήθησε το άλλο. Θύμα του κατηγορούμενου αλλά επειδή υπήρχαν οι αντιλήψεις για τον καλό γαμπρό υπήρχαν αντιστάσεις για την καταγγελία. Ενώ γνώριζαν ότι έχει βιαστεί το παιδί, δεν το κατήγγειλαν.

Σύνεδρος: Αν μου επιτρέπετε και εσείς το ίδιο επιλέξατε στην προσωπική σας υπόθεση…

Μάρτυρας: Θα ήθελα να περιοριστούμε σε αυτήν την υπόθεση…

Σύνεδρος: Αν ο κατηγορούμενος εξασφαλίσει όλα αυτά χρειάζεται να βιάσει; Χρειάζεται βία;

Μάρτυρας: Μπορεί να καμφθούν όλες οι αντιστάσεις, αλλά μπορεί κι όχι. Όσο η Αμαλία μεγάλωνε και άρχισε να αντιστέκεται άρχισαν οι απειλές και η βία. Όταν απειλεί ότι θα σκοτώσει τη ζωή σου ή τα χτυπήματα… ούτε κανείς θα την πίστευε γιατί στην ιστιοπλοΐα .

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.