Διάβημα του ΥΠΕΞ για το ρεσάλτο των ένοπλων Ιρανών στα δύο ελληνικά τάνκερ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δύο εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία, σε διεθνή ύδατα στον Περσικό Κόλπο, δέχθηκαν επίθεση από ένοπλους Ιρανούς.

Αγωνία επικρατεί στις ελληνικές Aρχές για την «επιδρομή» ενόπλων του Ιράν σε δύο ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Lloyd’s List, υπήρξε επέμβαση Ιρανών σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ και συγκεκριμένα στο Delta Poseidon και το Prudent Warrior.

Μεταξύ των πληρωμάτων, που αιχμαλωτίστηκαν, βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί.

Οι ενδείξεις αναφέρουν ότι πρόκειται για αντίποινα στο ρωσικό πλοίο το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και το οποίο κατασχέθηκε στην Κάρυστο, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Λίγο μετά το συμβάν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε διάβημα στον Ιρανό πρέσβη.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ καταγγέλλει την επιδρομή στα δύο ελληνόκτητα τάνκερ και την αιχμαλωσία των πληρωμάτων τους, κάνοντας λόγο για «πειρατεία», ενώ προειδοποιεί με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τις σχέσεις Τεχεράνης – Αθήνας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη

Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mayadin που επικαλείται την ακτοφυλακή, η ιρανική ακτοφυλακή ότι κατέσχεσε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια και ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh. Όπως μεταδίδουν ιρανικά μέσα οι ιρανικές δυνάμεις άφησαν τα πλοία να φορτώσουν και μετά τα κατάσχεσαν.

Πώς έγινε η κατάληψη

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, στο Delta Poseidon η ένοπλη επίθεση έγινε 22 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν, ενώ στο Prudent Warrior οι ένοπλοι επιβιβάστηκαν με ελικόπτερο από ιρανικό πολεμικό πλοίο. Στη συνέχεια, οι ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου.

Ερωτηθείς για την ιρανική αξίωση, ο Τίμοθι Χόκινς, διοικητής του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, είπε στο AP ότι «το παρακολουθούμε», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο. 

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.  

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. 

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. 

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. 

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. 

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.